A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Hatásosabb a főtt paradicsom, mint a nyers?

#diéta #életmód #paradicsom #szabadgyökfogó
2018.07.02. Módosítva: 2018.07.03.
Hirdetés

A paradicsom főve hatásosabb a betegségek ellen? A hőkezelés növeli a paradicsomban található likopének betegségeket legyőző hatását. A zöldség fogyasztásával csökkenthető a rák, a csontritkulás és a szívbetegségek kockázata, állítják a tudósok.

Hirdetés

Amerikai kutatók felfedezték, hogy a feldolgozott vagy megfőzött paradicsom még a nyersnél is előnyösebb hatásokkal bír. A lédús növény a legfőbb forrása az erőteljesen antioxidáns hatású likopénnak, de más gyümölcsökkel és zöldségekkel ellentétben sokkal hatásosabb főtt formában. Az illinoisi Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Központ kutatói szerint ez a tápanyag segíthet megelőzni a gyulladásos folyamatokat és a vérrögök képződését.

Már közismert a paradicsom és bizonyos betegségek ritkább előfordulása közti kapcsolat, mint amilyen például a prosztatarák, a szívbetegség és a csontritkulás.

Mi az a likopén?

A likopén kémiailag ún. tetraterpén, a karotinoidok családjába tartozó vegyület. Ez adja a vöröses színt az ebben gazdag növényeknek. Fontos szerepe van a növényi fotoszintézis reakciósorában. A paradicsom mellett a dinnye, egyes grapefruit fajok, papaya is tartalmaz likopént, nem kis mennyiségben.

A likopén valódi haszna az antioxidáns sajátság, a szabadgyökök befogása.

Tovább kutatják

A cikkben említett klinikai területeken nem volt teljesen egyértelmű a hatékonysága. Sok és sokrétű klinikai vizsgálat szükséges még ahhoz, hogy bebizonyosodjon, ezekben a betegségekben valóban hasznos-e. Ami bizonyos, és az FDA is így nyilatkozott, hogy a teljes paradicsom fogyasztása hasznos lehet, nemcsak a likopén, hanem az egyéb alkotórészek miatt is.

Miért fontos, hogy antioxidánst együnk? Kattintson!

Az áttekintés Dr. Britt Burton-Freeman és Dr. Kristin Reimers készítették el az American Journal of Lifestyle Medicine című folyóiratban,melyet így összegeztek: "Az egyre növekvő tudományos ismeretek a paradicsomkészítményekkel kapcsolatban hatékonyan növelhetik a zöldségbevitelt, így általánosságban javulnak az étkezési szokások, melyek végül egészségesebb életvitelhez vezetnek.

Forrás: Medipress
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.