Ezeket látta már?

Kávé és tea: mindkettő csökkentheti a szélütés kockázatát

tea, kávé

Úgy tűnik, hogy a két ital kombinációja erősebb összefüggést mutatott, mint külön-külön az egyik vagy a másik fogyasztása.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról egy, PLOS Medicine nevű szaklap 2021 november 16-i számában megjelent új tanulmány alapján, hogy mind a kávé, mind a tea fogyasztása csökkenti az elbutulás (demencia) és a szélütés kockázatát:

"A kutatók az Egyesült Királyságban élő olyan, több, mint 365.000 idősebb felnőtt egészségi állapotát és saját bevallásuk szerinti kávé- és teaivási szokásait értékelték, akiket 2006-2020-től 22ó020-ig középértékben 11,4 évig követtek figyelemmel. Azokkal az emberekkel összehasonlítva, akik nem ittak teát vagy kávét, azok, akik napi két-három csésze kávét, illetve 2-3 csésze teát ittak, 28%-kal alacsonyabb a demencia és 32%-kal alacsonyabb a szélütés kockázata.

Úgy tűnik, hogy a két ital kombinációja erősebb összefüggést mutatott, mint külön-külön az egyik vagy a másik fogyasztása.

A tanulmány csak megfigyeléses jellegű, és nem bizonyítja, hogy a kávé és tea fogyasztása ok-okozati jelleggel megelőzi a szélütést vagy a demenciát. De tudjuk, hogy mindkét ital polifenolokat tartalmaz, vagyis olyan növényi anyagokat, amelyek segíthetnek a krónikus gyulladások leküzdésében.

A krónikus gyulladás mind az elbutulással, mind a szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggést mutat. A másik gyengesége a tanulmánynak az önjelentéses módszer, amely nem feltétlenül tükrözi a hosszútávú valóságos szokásokat, továbbá a vizsgált BioBank adatbázis nem reprezentatív a teljes angol lakosságra."

Olvasson tovább! Ez az Alzheimer-kór 10 tipikus tünete

https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003830

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport