Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Kutya hányás: mivel etessük, hogy ne hányjon?

Óvjuk kutyusunk gyomrát hatékonyan

A hányás a kutyák esetében is létező probléma az okok pedig igen változatosak lehetnek. Ha viszonylag ritkán fordul elő és például túlevésről van szó, akkor általában gyorsan túl van rajta az állat. Azonban állhatnak komolyabb gondok is a háttérben, állapotuk gyorsan súlyosra fordulhat. Ilyenkor mindenképpen érdemes egy állatorvostól segítséget kérni.

Ebben a cikkben elsősorban a kutya étrendjét vesszük közelebbről szemügyre, illetve a rosszullétüket kiváltó gyakori okokat. Ha valaki részletesen olvasna a kutya hányásának egyéb okairól, kapcsolódó tüneteiről és típusairól, a linkelt blogbejegyzésben minden fontos információt megtalál. Végül pedig arról is szót ejtünk, mivel érdemes etetni a kutyát, hogy a hányást elkerüljük.

Rossz minőségű vagy romlott száraztápok

A száraz kutyaeledelek kedveltek a gazdik körében. Sokáig eltarthatók, egyszerű velük bánni és egy pillanat alatt kész a kutya vacsorája. Ezeknek a kutyatápoknak azonban kevésbé kedvező tulajdonságaik is vannak házi kedvencekre nézve.

Nagy kiszerelésben még kedvezőbb az áruk, azonban a száraztápok sem tarthatóak el örökké. Külsőleg elsőre nem biztos, hogy szembetűnő, amikor egy száraz kutyatáp megromlik. Főleg a bennük lévő zsiradék vagy a fedőrétegüket alkotó olaj hajlamos a romlásra. Mivel érzékszervileg nem feltétlenül egyértelmű, hogy a táp romlott, lehet, hogy a kutya is megeszi. A romlott táp fogyasztása sajnos gyakran okoz hányást a kutyáknál.

Ez azonban csak az egyik probléma ezekkel az eledelekkel: sokszor kerülnek beléjük olyan anyagok, amelyek önmagukban is mérgezőek. Ilyenek például a tömegnövelőként alkalmazott kukoricával bejutó penészgombák (pl. b1 aflatoxin), illetve a másik viszonylag gyakran felbukkanó kórokozó, a szalmonella. Elég rákeresni a “kutyatáp visszahívás” kulcsszavakra a Google-ben, hogy lássuk: csak az elmúlt pár évben mennyi ilyen esetre volt példa Magyarországon.

Ételallergia és -intolerancia

Az ételallergia és az ételintolerancia sok más civilizációs betegséghez hasonlóan a kutyák körében is egyre gyakoribb. Ennek oka lehet az életmód: túl kevés mozgás, túl sok bevitt kalória, és az emberekhez hasonlóan az egészségtelen, feldolgozott táplálék - vagyis a száraztápok fogyasztása. Természetesen ezek között is akad jó minőségű, de a legtöbb nem ezt a kategóriát képviseli. Sokan folyamatosan száraz eledellel etetik a kutyájukat. Képzeljük el, ha valaki csak gyorséttermi ételen, hamburgeren élne, az év minden napján…

Az ételallergia lényegében az immunrendszer kóros reakciója bizonyos ételekre, tápanyagokra. Tünetei sokfélék lehetnek, a különféle bőrproblémáktól, viszketéstől kezdve egészen a hasmenésig és a hányásig. Az ételintoleranciában nem érintett az immunrendszer, a tünetei azonban hasonlóak.

Amennyiben ételallergiára vagy - intoleranciára gyanakszunk, az első lépés annak kiderítése, hogy pontosan mi válthatja ki az allergiás tüneteket. Ennek ismeretében olyan étrendet állíthatunk össze a kutyának, ami nem tartalmazza az allergén összetevőt.

A kutya azonban akár újabb összetevőkre is allergiás lehet később. Ezért a legjobb megoldás a megelőzés. Mozogjunk a kutyával minél többet, ügyeljünk rá, hogy ne etessük túl. És ami a legfontosabb: tápláljuk ellenőrzött forrásból származó, kiváló minőségű alapanyagokból készülő, természetes összetevőkből álló hipoallergén kutyaeledellel.

PetChef: a tökéletes kutyaeledel érzékeny gyomrú kutyusoknak

Ha valaki átolvassa az interneten fellelhető szakirodalmat, és otthon ennek megfelelően saját maga főzi meg kutyája számára a táplálékot, biztos lehet benne, hogy kiváló minőségű lesz a végeredmény. Ezt azonban kevesen tehetik meg - ahogyan azt is, hogy kizárólag prémium minőségű bolti kutyaeledellel etessék a kedvencüket. Arról nem is beszélve, hogy szinte minden bolti kutyaeledelben találunk allergén anyagokat, például szóját és mesterséges adalékanyagokat is. Ezek pedig sok kutyánál váltanak ki allergiás reakciót.

A megoldás egy olyan kutyaeledel, amely:

  • friss, feldolgozatlan
  • ellenőrzött forrásból származó,
  • kiváló minőségű, emberi fogyasztásra is alkalmas alapanyagokból,
  • mesterséges színezékek, aromák és tartósítószerek hozzáadása nélkül,
  • a kutyák táplálásának szakértőjének számító állatorvos segítségével állítanak elő. 

Szerencsére ez a kutyaeledel létezik, sőt: Magyarországon is elérhető. A PetChef kutyaeledeleket az ország egyik legjobb állatorvosa, dr. Varga József szakmai felügyelete mellett, lassú főzéssel készítik, majd fagyasztva szállítják a megrendelők számára napi adagokba előre kiporciózva. Ez a technológia lehetővé teszi a mesterséges adalékanyagok teljes kizárását, miközben az ételek megőrzik a bennük lévő hasznos tápanyagokat és vitaminokat.

A PetChef kínálatában két olyan recept is van, ami kifejezetten érzékeny gyomrú kutyák számára lett összeállítva. Ilyen a könnyen emészthető Szüreti pulyka vagy az Ünnepi malac kutyaeledel, de kapható náluk hipoallergén, illetve máj- és vesekímélő kutyaeledel is. Ráadásul eledeleikre Tiszta Tányér Garanciát is vállalnak. Amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik a kutyusnak valamelyik PetChef eledel, kicserélik egy, a gazdi által választott másik ízre - vagy akár visszatérítik a teljes árat.

Forrás: PetChef Hungary Kft.
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához