Ezeket látta már?

A lábzsibbadást vitaminhiány is okozhatja! Ez érdemes pótolni!

zsibbadás, porckorongsérv, lábzsibbadás, lábfájdalom

A végtagok zsibbadása kellemetlen tünet, amit komolyan kell venni!

Az E-vitamin védi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól, erősíti az immunrendszert és megakadályozza a vérrögök kialakulását. A helytelen táplálkozás és néhány alapbetegség súlyos E-vitamin-hiányt okozhat.

Az E-vitamin-hiány tünetei

Az E-vitamin hiánya sokféle tünetet okozhat.

1. Izomgyengeség

"E-vitamin nélkül az izmokat oxidatív stressz érheti, ami azt jelenti, hogy a szervezetben nincsen egyensúly a szabad gyökök és az antioxidánsok között" - mondja Kristen Elizabeth Holtz, a Riverside Health System háziorvosa. Az oxidatív stressz pedig izomgyengeséget eredményezhet.

2. Koordinációs problémák

Az E-vitamin hiánya az agyban lévő Purkinje-neuronok károsodásához vezethet. Ezek az idegsejtek kulcsfontosságúak a koordináció és a mozgásszabályozás szempontjából. Holtz szerint ha ezek a neuronok károsodnak, egyensúlyzavar léphet fel.

3. Zsibbadás és bizsergés

Bizonyos esetekben az E-vitamin hiánya zsibbadást eredményezhet a kezekben és a lábakban. "Az E-vitamin-hiány miatt az idegrostok károsodnak, ami megakadályozhatja a jelátvitelt" - mondja Holtz.

4. Gyenge immunrendszer

Az E-vitamin hatására gyorsabban növekednek a T-sejtek, így erősíti az immunrendszert. Ha a szervezetben E-vitamin-hiány lép fel, akkor az immunrendszer gyengül. Ennek hatására az ember fogékonyabb lesz a fertőzésekre, és nehezebben tudja leküzdeni őket.

5. Homályos látás

Holtz kiemeli, hogy az E-vitamin hiánya gyengítheti a retinában lévő fényreceptorokat, amely idővel látási problémákhoz, például homályos látáshoz vezethet.

Az E-vitamin-hiány okai

Fontos tudni, hogy az E-vitamin zsírban oldódik. A szervezet a zsírokhoz hasonlóan szívja fel, majd a zsírszövetben és a májban raktározza el. "Az E-vitamin hiánya ritkán függ össze a táplálkozással. Általában azoknál fordul elő, akiknek a szervezete valamilyen okból nem tudja felszívni és megemészteni a zsírokat" - teszi hozzá Dr. Shirin Peters, belgyógyász, a Bethany Klinika alapítója.

Néhány példa ezekre a betegségekre:

Érdemes megjegyezni, hogy az újszülöttek, különösen a koraszülöttek, a szervezetükben lévő kevés zsír miatt nagyobb valószínűséggel szenvedhetnek E-vitamin-hiányban.

Sokat zsibbad a keze, lába? Ebből tudhatja, hogy porckorongsérve van - olvasson tovább!

Az E-vitamin pótlása

Dr. Peters megjegyzi, a felnőtteknek napi 15 milligramm E-vitamin fogyasztása ajánlott. A legtöbben ezt a mennyiséget kiegyensúlyozott táplálkozással tudják pótolni, de egyeseknek szüksége lehet étrend-kiegészítőre.

Az alábbi ételeknek magas az E-vitamin-tartalma:

  • Napraforgómag: 7,4 mg 30 grammnyi adagban
  • Mandula: 6,8 mg 30 grammnyi adagban 
  • Földimogyoró: 2,2 mg 30 grammnyi adagban
  • Spenót: 1,9 mg egy fél csésze adagban
  • Brokkoli: 1,2 mg egy fél csésze adagban

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a tnetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vitamin

Forrás: insider
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához