Ezeket látta már?

Le szeretne fogyni? Erről mindenképpen tudnia kell

fogyasztószer, hatás, fogyás, elhízás ellen

Ha valaki meg akar szabadulni a fölös kilóitól, a cél érdekében a legkülönfélébb módszereket veti be. Erre figyeljen!

Gyakori a több kilogrammos fogyással kecsegtető étrend-kiegészítő tabletták, kapszulák, teák fogyasztása.

Tabletta ide, kapszula oda…

Leszögezendő tény, hogy a fogyókúrás szerek önmagukban alkalmazva – életmód-változtatás nélkül – mit sem érnek. Hiába a különféle egzotikus növényekből készült tabletták, porok, kapszulák szedése, ha emellett nem figyel valaki a megfelelő táplálkozásraés atestmozgásra.

Helyesen az ítéli meg a sok esetben „csodaszerként” hirdetett fogyasztó készítményeket, aki az egészséges életmód kiegészítőjeként, a fogyókúrás programja támogatójaként értékeli azokat.

Annak érdekében, hogy a várt hatás bekövetkezhessen, és az esetleges mellékhatásokkockázata minimalizálható legyen, oda kell figyelni az előírásszerű alkalmazásra. Ellenkező esetben – néhány példát kiemelve - szív- és érrendszeri problémák, nyugtalanság, a hormonrendszer felborulása vagy akár a gyomor- és bélcsatorna elzáródása fenyegetheti a fogyni vágyókat.

Keserű véggel zárulhat a fogyókúra, ha…

A keserű narancs gyakran szerepel a fogyasztószerekben. Bizonyított, hogy a keserű narancs egyik összetevőjének (szinefrin) a magasabb dózisai szív- és érrendszeri mellékhatásokat (pl. heves szívdobogás, magas vérnyomás) válthatnak ki. Ez abban az esetben lehet különösen kockázatos, ha a keserű narancs kivonata mellett koffeint is tartalmaz az alkalmazott készítmény és/vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed az illető.

Sok a jóból – koffeines fogyasztószerek

Az összetett fogyasztószerek szinte állandó komponense, a koffein, számos növényben megtalálható: ilyen a zöld tea, a kávébab, a guarana, illetve a maté. A növényi kivonatok testsúlycsökkentő hatását vizsgálva egyre inkább igazolódni látszik az, hogy a testsúlycsökkentő hatásban nem csak a koffeinnek van szerepe. A zöld kávé esetén a klorogénsav, a zöld teánál pedig az epigallokatechin-3-gallát került a vizsgálatok fókuszába. Ugyanakkor, a koffein, különösen, ha nagyobb mennyiségben van jelen a készítményekben számos nem kívánatos hatást válthat ki.

Fogyókúrás, zsírégető csodaszerek: ezért nem mindegy, melyiket próbálja ki - olvasson tovább!

Mekkora koffein mennyiségekkel kell számolni? Míg az eszpresszó kávé egy adagja 80-120 mg koffeint tartalmaz, addig a fogyasztószerek napi dózisában a koffein mennyisége széles határok között (132-528 mg) változik,- az akár napi 5 kávénak is megfelelhet. A sok koffein pedig nyugtalanságot, álmatlanságot és szívpanaszokat okozhat.

Nem szabad túlzásba esni!

A gyermekláncfű fogyasztószerként való használatának eredményességét klinikai vizsgálatok ugyan nem erősítik meg, az mégis több összetett készítményben előfordul. Ennek ellenére nem árt a mértékletesség! Egy esettanulmány szerint egy cukorbetegnél a gyermekláncfű két héten keresztül, saláta formájában való fogyasztása hipoglikémiát (= veszélyesen alacsony vércukorszintet) okozott. Az eset a gyermekláncfű elővigyázatos szedésére/evésére hívja fel a figyelmet azoknál, akik vércukorszintet csökkentő gyógyszereket szednek!

Az ördög nem alszik!

Az ördögnyelv tulajdonképpeni „hatóanyaga” az Ázsiában honos Amorphophallus konjac pálma gyökeréből nyert rost, a glükomannán. A jelentős vízmegkötő képességgel rendelkező rost fogyasztása odafigyelést igényel! Ha a glükomannánt szedő személy nem iszik az ördögnyelv tablettája, kapszulája vagy pora mellé elegendő mennyiségű (legalább 250 ml) vizet, akkor nyelőcső vagy bélrendszeri elzáródás alakulhat ki nála. A begélesedett rost ugyanis „eltömítheti” a béltraktust. Ezzel függ össze az is, hogy a készítményt közvetlenül lefekvés előtt nem ajánlatos bevenni!

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz