Ezeket látta már?

Maradt egy fél citromja? Ki ne dobja, így használhatja takarításhoz

citrom

A citrom az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs, de nemcsak vitamintartalma miatt jó, ha mindig van otthon. Lássuk, mi mindenre jó még a citrom!

A citromban a vitaminok mellett természetes savak, illóolajok, antioxidánsok és egyéb, hasznos fitonutriensek is megtalálhatóak, de nemcsak az egészségünk megőrzéséhez használhatjuk fel ezt a gyümölcsöt, hanem az otthonunkban is. A citrom segítségével például hatékonyabban megtisztíthatjuk azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, melyeket kemikáliákkal (például permetezőszerekkel) kezeltek.

Keverjünk össze egy evőkanál citromot és egy evőkanál szódabikarbónát, majd öntsünk hozzá 2 deci langyos vizet. Tegyük a keveréket egy spriccelős üvegbe, majd ezzelszórjuk be a megtisztítani kívánt zöldségeket, gyümölcsöket.

Néhány perc után öblítsük le a zöldségeket, gyümölcsöket tiszta vízzel, majd törölgessük meg.

Mikrótisztítás citrommal

Nagyon könnyen megtisztíthatjuk a mikrohullámú sütőt is citrom segítségével, a benne található savas vegyületek ugyanis még a zsírosabb szennyeződéseket is eltávolíthatják.

Töltsünk meg egy nagyobb edény vízzel, majd csavarjuk bele a maradék citrom levét – akár a citrom héját is beletehetjük a vízbe –, majd tegyük a mikrohullámú sütőbe, és a legnagyobb fokozaton melegítsük öt percig. Utána hagyjuk még "hatni" legalább újabb öt percig anélkül, hogy kinyitnánk a sütő ajtaját.

A hatóidő letelte után egy tiszta ruhával töröljük át a mikrohullámú sütő belsejét.

Vízkő ellen is jó a citrom!

A citrom nagyszerű a vízkő eltávolításában is, használhatjuk például azoknál a konyhai eszközöknél (például vízforralóknál), melyek gyakran érintkeznek vízzel. Tegyünk az edénybe vizet és a cikkelyekre vágott citromot, majd forraljuk fel és hagyjuk kihűlni. Ezután az edény belsejét dörzsöljük át kefével, majd alaposan öblítsük ki tiszta vízzel.

A körmünket is fehéríti a citrom

Szagtalanításra is alkalmazhatjuk a citromot, például a vágódeszkáknál: szórjuk be nagyobb szemű sóval a vágódeszkát, majd jól dörzsöljük át a maradék fél citromunkkal. Hagyjuk egy-két percig hatni, majd öblítsük le a deszkát langyos vízzel, és a levegőn szárítsuk meg. Ezzel a szennyeződéseket és a kellemetlen szagokat is eltávolíthatjuk.

A citromos bedörzsölés a kezünkről is eltávolítja az erős szagokat – például főzés után –, ráadásul a bőrünket is puhítja, sőt a körmeinket is világosabbá, egészségesebb fényűvé teszi!

Nemcsak a lakás, de a bőrünk szépítésébe is besegít a citrom - Kattintson!

Citrom: természetes rovarirtó

A citrom erős, jellegzetes illata az emberek számára igen kellemes, azonban a hangyák nem szeretik, így a citrom segítségével "elijeszthetjük" ezeket az apró rovarokat. Facsarjuk ki a maradék citrom levét, majd alaposan itassunk át a citromlével egy vattapamacsot vagy tiszta törlőkendőt. Ezzel töröljük át a küszöböket, ablakpárkányokat, vagyis azokat a helyeket, ahol a hangyák bejuthatnak az otthonunkba.

Ha még mindig maradt egy kevés citromunk, egyszerűen tegyük el későbbre! A citromlevet facsarjuk ki, öntsük jégkocka tartóba, és fagyasszuk le. A citromlé-kockákat pedig levesekbe, italokba is beletehetjük.

Forrás: EgészségKalauz