Mindenki ezt nézi most!

Mediterrán diéta: még a csontritkulás ellen is?

Mediterrán diéta: még a csontritkulás ellen is?

Döbbenetes, hogy még a csontritkulás kialakulásást is meg lehet vele előzni - bizonyította egy nemrégen készült kutatás. A mediterrán diétát nem olyan nehéz követni: nézzen utána!

Sok zöldséget kell enni a mediterrán diétában

A mediterrán diétáról már mi is cikkeztünk, mivel ismert jótékony hatásairól. Ebben a tanulmányban azt kutatták, hogy a mediterrán diéta befolyásolja-e a menopauza után levő hölgyek egészségét. Azt találták, hogy azok akik a mediterrán diéta szerint étkeztek nem szenvedtek el csípőtörést.

Nagyon könnyű követni ezt a diétát: zöldségek, gyümölcsök, magok, babok és borsók, teljeskiőrlésű gabonák, oliva olaj és hal teszi ki a menüt. Csökkenteni kell a húsfogyasztást ugyan, de legalább egy pohár bort megenged naponta ez a diéta.

Csontritkulás: alacsonyabb az esélye a csípőtörésnek?

Több mint 90 ezer 64 éves nőt vizsgáltak meg 40 klinika adatbázisa alapján. A résztvevők a diétaikat WHI élelmiszerfrekvencia-kérdőívben írták le a vizsgálat kezdetekor. A kutatók ezután összehasonlították táplálkozási mintáikat négy hasonlóan egészséges étrenddel, köztük a mediterrán étrenddel, a DASH-el és még két másikkal.

Közel 16 évvel később, 2112 esetben csípőtáji törések és 28.718 esetben teljes törések fordultak elő . Azok a nők, akik leginkább ragaszkodtak a mediterrán étrendhez, 0,29% -kal alacsonyabb eséllyel szenvedtek el csípőtörést, mint azok a nők, akik nem ragaszkodtak az étrendhez.

Ha egészségesen étkezünk, nagyon sok betegség elkerüli utunkat. Ha egészségesen étkezünk, nagyon sok betegség elkerüli utunkat. Forrás: EgészségKalauz

A mediterrán diétával megelőzhető a csonttörés?

"Eredményeink biztosítják, hogy a széles körben ajánlott étkezési minták nem növelik a törések kockázatát" - mondta dr. Bernhard Haring, a Würzburgi Egyetem németországi ólom tanulmányozója. "Ez azt jelenti, hogy az átlagos nőnek egészséges életmódot kell követnie, amely magába foglalja az egészséges táplálkozási mintát és hogy fizikailag is aktív maradjon."

A csontritkulással járó törések az öregedő társadalmakban az egészségügyi ellátórendszerek számára jelentős terhet jelentenek, különösen a nők esetében, mondta Dr. Haring. A jelenlegi kutatási eredmények nem voltak meggyőzőek arról, hogy a csont metabolizmusában résztvevő tápanyagok bevitele megakadályozhatja-e a töréseket. Derítse ki, mi mindent tud megelőzni a mediterrán diétával! Kattintson tovább!

Ugyanakkor a vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy az egészséges táplálkozás, különösen a mediterrán étrend kis szerepet játszhat a csontok egészségének fenntartásában a posztmenopauzás nők körében.

forrás: CNN

Forrás: EgészségKalauz