Ezeket látta már?

Méregtelenítés ünnepek után: hasznos vagy veszélyes lehet?

2012.01.06. Módosítva: 2015.11.04.

Több kárt okoz mint hasznot az ünnepek utáni méregtelenítés! Sokan úgy gondolják, hogy az ünnepek alatt elfogyasztott rengeteg alkoholt egy hónapnyi méregtelenítéssel ellensúlyozhatják. Az orvosok szerint ez azonban több kárt okoz, mint hasznot.

A szilveszteri mértéktelen ivászat és az ünnepek alatti túlzott evés miatt sokan egész januárban méregtelenítenek, böjtölnek. Az orvosok azonban úgy vélik, májunk szempontjából például teljesen felesleges az ilyen fajta kompenzáció.

Méregtelenítés ünnepek után: hasznos vagy veszélyes lehet?

A The British Liver Trust munkatársai szerint hiú remény azt gondolni, hogy az év elején egy rövid böjt hosszútávon jó hatással lesz a májra. Ez csak hamis biztonságérzetet adhat. Egyszerűen azért, mert a tapasztalat az, hogy februárban az emberek többsége visszatér az alkoholfogyasztási szokásaihoz, és akár még többet is iszik, mint azelőtt.

A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy bár a böjt valóban ad némi szünetet a májnak, a rendszeres italozás okozta károkat ennyi nem gyógyíthatja meg. "Ahelyett, hogy valaki csak januárra függesztené fel az alkoholfogyasztását, jobban teszi, ha inkább heti szinten, csak pár napot iszik egész évben" -magyarázta Andrew Langford vezérigazgató.

Dr. Mark Wrig, a Southampton Kórház orvosa szerint sem lehet egy hónap alatt helyrehozni a károkat. Az alkoholt a szervezet ugyanis méregként kezeli, amitől meg kell szabadulnia. Hogy az alkoholt lebontsa, ezért kémiai anyagokat, úgynevezett enzimeket termel. A magas májenzimszint azonban májzsugorodáshoz, idővel pedig halálhoz is vezethet. "Fantasztikus, ahogyan a máj detoxikál. Ha azt hisszük azonban, hogy kis szünettel helyrehozhatóak a károk, akkor tévedünk" - tette hozzá a doktor.

Forrás: Medipress