Hirdetés

Puffad? Íme, 5 hatékony praktika, ha feszül a hasa!

#bélbetegség #puffadás #puffadt has #tej
2019.09.17.
Hirdetés

A gyümölcscukor, a tejcukor, a keményítő, az alkoholban található cukor és a galaktán mind nehezen emészthetőek, és valamelyik biztosan megtalálható a legtöbb magas szénhidráttartalmú ételben. Azért, hogy megelőzzük a kellemetlen tüneteket, érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat!

Hirdetés

Bele szeretne férni a nadrágjába? Étkezéskor figyeljen a szénhidrátokra! – tanácsolja Jacqueline Wolf, a Harvard Orvosi Egyetem tanára, egyben az Útmutató az egészséges gyomorhoz nőknek című könyv szerzője.

Óvatosan a tejjel

Aki rendszeresen felpuffad tejtermékek fogyasztása után, valószínűleg laktózérzékenységbenszenved. Fogyasszunk olyan fajtákat, amelyekben kevés tejcukor található (például a joghurt vagy a kemény sajtok), vagy vásároljunk laktózmentes termékeket.

Figyeljünk a gyümölcsevésre

A különböző bogyók, a szőlő és a citrusfélék egyenlő arányban tartalmaznak fruktózt és glükózt, ezáltal könnyebben emészthetőek, mint a több fruktózt tartalmazó fajták, mint az alma, a körte vagy a sárgadinnye.

A keményítőben gazdag élelmiszerek

Ha a búza, az árpa vagy a rozs váltja ki a kellemetlen tüneteket, fogyasszuk helyettük inkább a könnyebben feldolgozható rizst, kukoricát, zabot és burgonyát.

A gyomorpanaszokra kínálnak gyógymódot a gyógynövények. Olvasson tovább!

Félre a cukorral

A szorbit, a xilit és a mannit az úgynevezett alkoholcukrok, amelyek a diétás üdítőkben és a cukormentes rágógumiban találhatóak. Kerüljük el őket, ha panaszt okoznak, vagy válasszunk stevia- és aszpartámtartalmú márkákat.

Tudatosan a babbal

A galaktánban gazdag hüvelyesek (szójadió, csicseriborsó, lencse, és mindenfajta bab), a káposzta és a kelbimbó gyakran okoz puffadást, ha mi is ezt tapasztaljuk, mérsékelten fogyasszuk ezeket az ételeket. Csökkenthetjük a kellemetlen hatást, ha a száraz hüvelyeseket főzés előtt egy éjszakára beáztatjuk.

Forrás: Medipress
Hirdetés