Ezeket látta már?

Valóban rákkeltő anyagot tartalmaz az égett pirítós? Itt a válasz

rákkeltő anyag, égett pirítós, Maillard-reakció, akrilamid

Az égetett pirítós elfogyasztásának rejtett veszélyei. Szabad vagy tilos megenni?

Az égetett pirítós fogyasztásának rejtett veszélyeit feszegetve, el kell dönteni, szabad-e vagy tilos-e megenni. A pirítós, vajjal, lekvárral vagy tojással kombinálva, örömöt okozhat az ízlelőbimbóknak. Azonban az égetett pirítós más kenyérfélékhez képest kifinomultabb és kevésbé ízletes. Az égetett pirítós illata szinte szúrós, íze pedig olyan durva, hogy akár rákot is okozhat.

Hogyan jön létre?

Az égetett pirítós elkészítésekor egy speciális kémiai reakció, a Maillard-reakció zajlik le. Ennek során a redukáló cukrok és aminosavak reakcióba lépnek, különféle íz- és aromamolekulákat hozva létre. Bár ez a folyamat felelős az ételek ízletességéért, az aszparagin nevű aminosav is részt vesz benne, ami a Maillard-reakció során akrilamidot hoz létre.

Az akrilamid egy szerves vegyület, amely rákkeltő és neurotoxikus hatású lehet. Bár laboratóriumi vizsgálatok állnak rendelkezésre az akrilamid rákkeltő hatására, az emberekre vonatkozó adatok korlátozottak és ellentmondásosak.

Az akrilamid kialakulása elkerülhetetlen bizonyos ételek főzése során, például a burgonyában és a kenyérben. Azonban néhány egyszerű módszerrel csökkenthetjük az akrilamid szintjét, például a burgonya előzetes áztatásával vagy a pirítós enyhébb sütésével.

Összességében az égetett pirítós fogyasztása valószínűleg nem jelent súlyos egészségügyi veszélyt. A tudomány jelenlegi állása szerint az akrilamidot nem lehet teljesen kizárni az étrendből, de kis mértékű expozíció esetén valószínűleg nem jelent komoly kockázatot az egészségünkre.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rákkeltő vegyület van benne: több cukorbetegség elleni gyógyszer is érintett

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

rákkeltő

Forrás: IFLScience
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához