Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Napi ennyi még belefér? Meglepő, mit állípított meg egy kutatás a sörről

sör alkohol hatása gyógyszerész

Elsőre furcsa megállapításra jutottak a tudósok.

A sör, akár alkoholos sör, akár alkoholmentes sör, pozitív hatású lehet a bélflórára. Márpedig ami jó a bélflórának, az általában jót tesz az emberi szervezetnek is. Ne feledjük, a mérték az érték: napi 1 sörről van szó csupán!

Napi 1 nagy pohár sör – alkohollal vagy anélkül

A Journal of Agriculture and Food Chemistry szakfolyóirat hasábjain jelentek meg annak a vizsgálatnak az eredményei, ami azt vette górcső alá, hogy a miként hat a bélflóra egészségére az, ha valaki minden nap legurít egy sört.

Férfiakat vontak be a különös vizsgálatba, akiknek naponta egy flakon alkoholos (0,33 liter, 5,2 % alkohol-tartalommal) vagy egy flakon alkoholmentes sört (0,33 liter) kellett meginniuk 4 héten keresztül.

Azt vizsgálták, hogy a 4 hetes periódus végére milyen változáson esik át a bélflóra. Vagyis azt boncolgatták, hogy a sörözés kedvezően vagy kedvezőtlenül hat-e a bélben élő baktériumok összetételére és számára.

Minél változatosabb a bélflóra baktérium-összetétele, annál jobb

Elöljáróban megjegyzendő, hogy a változatosabb összetételű, vagyis többféle mikroorganizmust tartalmazó bélflóra általában egészségesebb állapotot jelent, mint a kevesebb típusú baktériumot tartalmazó bélflóra.

Korábbi vizsgálatokból ismert, hogy ha többféle jótékony baktériumfaj népesíti be a beleket, akkor az a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát éppúgy csökkentheti, mint a súlyos lefolyású Covid-19-ét, szemben azzal, mintha csak kevés fajta baktérium élne a belekben.

A sör jót tesz a bélflórának, de nem az alkoholtartalma miatt

A portugál vizsgálat a széklet- és a vérminták vizsgálata alapján rámutatott arra, hogy a 4 héten keresztüli sörfogyasztás (napi 0,33 liter sör) kedvezően hat a bélflórára. A vizsgálatban résztvevő férfiaknál több mint 20 jótékony bélbaktérium számában következett be növekedés. Mint látható, mindez nem az alkoholon múlt, hiszen az alkoholmentes sört fogyasztóknál is kedvező változások léptek fel a bélflórában.

Tudni kell, hogy a fermentált ételek és italok, így a sör is, általában jót tesznek a bélflórának, és hozzájárulnak ahhoz, hogy kedvező, a jótékony baktériumok megtelepedését segítő környezet alakuljon ki a bélben.

Emellett, a sör polifenolokat is tartalmaz, amik gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek.

Olvasson tovább! Klimax: így segíthet a komló

Ideális választás lehet az alkoholmentes sör

Ha a bélflóra összetételének és az azzal összefüggő egészségnek a támogatásáról van szó, az előbbi vizsgálatot alapul véve, jól jöhet egy adag sör. Ha már választani kell, optimális megoldást kínálhat az alkoholmentes sör melletti döntés.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vodka: így befolyásolhatja a szív működését

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

alkohol

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához