Ezeket látta már?

Puffadás, gyomorégés ellen elég-e a szódabikarbóna? Ezt mondja a szakgyógyszerész!

szódabikarbóna, puffadás, gyomorégés reflux gyomorsav ellen

Fáj a gyomra, és szemmel láthatóan puffad? Elmondjuk, mely módszerek segíthetnek, és melyek nem.

Megoldást jelent egy késhegynyi szódabikarbóna?

Sokan a házi patikára esküsznek gyomorproblémáknál, és minden nagyobb lakomát szódabikarbónával zárnak le. Tudni kell azonban, hogy elavult módszerről van szó, aminek a használhatósága erősen korlátozott.

A szódabikarbóna – mint savval reagáló anyag - csak a fokozott gyomorsavtermelés, vagyis gyomorégés lehet segítség. Ez esetben is kérdéses a hatása, ugyanis a szódabikarbóna olyan sok szén-dioxid keletkezéséhez vezet, miközben semlegesíti a gyomorsavat, hogy a képződött szén-dioxid gáz feszülést kelt a gyomorban, és következményes, fokozott gyomorsavtermeléshez vezet. Vagyis, éppen az következik be, amit kezelni, orvosolni akartunk.

A legjobb otthoni módszerek hányinger ellen

Ha a problémát valóban a túl sok gyomorsav okozza, akkor érdemes a patikában korszerű savkötőt vásárolni (különféle speciális magnézium-, alumínium- és kalcium-sós patikaszerek). Lehet a sav visszaáramlását gátló alginátos szerrel próbálkozni, ha a problémát elsősorban a nyelőcsőben érezhető savmarás okozza, vagy lehet a „probléma gyökerénél ható”, savtermelést csökkentő patikaszert venni. A savtermelést csökkentő szerek közül vény nélkül vehetők famotidin, illetve pantoprazol hatóanyagú gyógyszerek. Míg a famotidin 2 órán belül hat, utóbbinál a hatás nem azonnali, az 3-5 nap alatt épül ki. A megfelelő orvosság megtalálásához érdemes a gyógyszerész segítségét kérni.

Általában nem a sok gyomorsav, hanem a túl sok étel a baj!

Kicsi azonban az esélye, hogy korábban nem gyomorégés személynél éppen egy nehezebb lakmározás után kezdődnek a panaszok. Sokkal valószínűbb az a forgatókönyv, miszerint az emésztőrendszer, vagyis a máj termelte epe és a hasnyálmirigy termelte enzimek nem képesek megbirkózni a hatalmas „ételterheléssel”. Hirtelen sok étel zúdul rájuk, és nem termelődik annyi emésztőenzim, ami elbírna a mennyiséggel. Ebben az esetben az emésztőenzimeket tartalmazó gyógyszerek segíthetnek a panaszokon. Ilyen szerek is kaphatók vény nélkül.

Az emésztést elősegítő készítmények azt pótolják, amiből kevés áll rendelkezésre a szervezetben: általában több emésztőenzimből álló, állati (tipikusan sertés) eredetű enzimkeveréket tartalmaznak. Az enzimkeveréknek nincs direkt görcsoldó, puffadásgátló vagy hányingert csillapító hatása, azonban a táplálék emésztése révén – közvetett módon – megelőzi, illetve oldja a feszülés, puffadás okozta fájdalmakat, mérsékli az émelygést.

Újabban növényi eredetű enzimek is forgalomban vannak, ilyen például az ananászból kinyert bromelin. Ez azonban csak a fehérjék emésztésében nyújt támogatást, a zsírokéban nem.

Inkább megelőzni, mint kezelni kellene a bajt!

Ha már a fogyasztást nem bírjuk teljesen visszafogni, nem árt néhány praktikát bevetni. Számos gyógynövény közismerten emésztést elősegítő hatású. Az ánizs, a borsmenta, a fahéj vagy a narancshéj elősegítik az emésztőnedvek termelődését és az egészséges emésztést. Ha zsíros fogásokról van szó, kedvezően befolyásolja az epetermelődést és a zsírok emésztését a majoránna, a kömény, a levendula és a borsmenta. Érdemes ezeket a fűszereket a sütésnél és főzésnél alkalmazni!

Ne váljon rendszeressé az emésztési panasz!

Egyszer-egyszer, ünnepi ebédek vagy vacsorák féktelenre sikerült étkezési után beve(t)hetők az említett patikaszerek. Amennyiben azonban az emésztési problémák rendszeressé válnak, érdemes orvoshoz fordulni.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől puffadok? Ilyen, amikor betegség okozza

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

puffadás

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához