Ezeket látta már?

Vega életmód: ez történik a testünkkel, ha nem eszünk húst

növényi étrend, vegán, öko. bio, diéta, egészséges életmód

A vegetáriánus étrend csökkenti a cukorbetegség, a reuma és a magas koleszterinszint kialakulásának az esélyét is.

Egy növényi alapú étrend nemcsak a bolygónak tehet jót, de hosszú távon az egészségünkre is pozitív hatása lehet: a vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban gazdag étrend számos krónikus betegség rizikóját csökkentheti.

Mi történik a szervezetünkben, ha nem eszünk húst?

A szakemberek szerint a hús- és tejtermék-fogyasztás csökkentése lehet a legnagyobb pozitív hatással a környezetre, a globális felmelegedésre, az édesvíz-felhasználásra és a levegő- és víz-szennyezésre. A húsmentes étrenddel – vagy ha legalábbis jelentősen csökkentjük a húsfogyasztást – pedig nemcsak a bolygónak, hanem a saját magunknak is jót tehetünk. Az elsősorban növények fogyasztásán alapuló étrend vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban gazdag, és számos krónikus betegség megelőzésében szerepet játszhat.

1. Kevesebb gyulladás

A telített zsírokban gazdag vörös húsok, húskészítmények hozzájárulhatnak a szervezet mikroszkopikus gyulladásainak kialakulásához. Ezek a krónikus gyulladások pedig idővel jelentős mértékben károsíthatják a sejteket, és olyan súlyos betegségek kialakulásához is hozzájárulhatnak, mint a szív- és érrendszeri panaszok, a reumatoid arthritisz, a cukorbetegség, az asztma vagy az idegrendszer degenerációjával járó betegségek. Ráadásul, a daganatos betegségek kockázatát is növelhetik ezek a mikroszkopikus gyulladások.

2. A bélrendszer egészségesebbé válása

A feldolgozott élelmiszerek, a húsok és a finomított szénhidrátok egyaránt negatív hatással vannak a bélrendszer egészségére, a bélflóra állapotára. A növényi alapú, élelmi rostokban gazdag étrend ezzel szemben jótékonyan hat a bélrendszerben található baktériumokra, mind azok mennyiségére, mind pedig a bélflóra változatosságára. Az egészséges bélflóra pedig az immunrendszerünk működésétől a hangulatunkig számtalan dolgot befolyásolhat pozitívan!

3. Jobb emésztés

Az egészséges, rendszeres és könnyű székletürítéshez elsősorban rostokra és vízre van szükség. A növényi alapú étrend mindkettőt biztosíthatja (hiszen jó néhány olyan zöldség és gyümölcs van, melynek kiemelkedően magas a víztartalma, a dinnyétől az uborkáig). A kevesebb zsírt és húst tartalmazó étrend egyik előnye, hogy könnyebbé válik a székletürítés, csökken a székrekedés és az azzal összefüggő panaszok, például az aranyér kockázata is.

4. A cukorbetegség rizikójának csökkenése

Több vizsgálat is összefüggést állapított meg a vörös húsok fogyasztása és a II-es típusú cukorbetegség kockázata között. Egy nagyszabású kutatásból kiderült, hogy aki kevesebb vörös húst eszik, esetleg hetente több húsmentes napot is beiktat az étrendjébe, az közel 20 százalékkal csökkentheti a diabétesz kialakulásának a rizikóját.

5. A koleszterinszint normalizálódása

A zsírok és a húsok fogyasztásának csökkentése, a rostdús élelmiszerek fogyasztásának a növelése a koleszterinszintre is jótékony hatással van. A koleszterinértékek javulása pedig olyan súlyos, esetenként életveszélyes betegségek megelőzésében is nagy szerepet játszik, mint a stroke vagy az érszűkület.

Forrás: WebMD

Forrás: EgészségKalauz