Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Vérkeringés javítása otthon: így csináljuk

Véreringésünket természetes úton is gondozhatjuk

Érszűkület, érelmeszesedés, magas vérnyomás, zsibbadó-didergő végtagok: ezek mind-mind a vérkeringési probléma jelei. Visszafordítható-e a folyamat, és ha igen, mit tehetünk a jó vérkeringésért?

Testünk sejtjei percről-percre változnak, és a napi, túlélő rutinban egy sejtet is sok támadás, stressz ér, amit az erős immunrendszer rendre kivéd. Idővel azonban a sejtek védekezőképessége is romlik és egyre kevésbé tudnak a külső behatásokkal szemben védekezni.

A harc neve: oxidáció. Ez egy természetes anyagcserefolyamat, amelynek során szabadgyökök szabadulnak fel. Ezek a szabadgyökök saját életre kelnek, és mindenáron "házasodni akarnak", innen-onnan le-leszakítanak magukhoz más molekulákat, ezzel a sejtrongálással pedig sok-sok krónikus betegséget okozhatnak.

Mivel lehet a szabadgyököket legyőzni?

Antioxidánsokkal

Ezek azok a vitaminok, ásványi anyagok és más vegyületek, amelyek segítik a sejteket a szabadgyökök elleni védekező folyamatban. Sokat hallani az antioxidánsokról, gyakorlatilag minden zöldségben és gyümölcsben megtalálhatók valamilyen formában. Kiterjedt családjukba tartozik a C- és az E-vitamin, a béta-karotin, a polifenolok, flavonoidok és az ásványi anyagok közül a szelén.

Nézze meg, mivel tud a legtöbb antioxidánst magához venni, kattintson!

Polifenolokkal

A polifenol egy természetes vegyületcsalád, melyen belül kiemelkedik a biológiailag aktív flavonoidok szerepe az egészség megőrzésében. Ezek egyik leghatékonyabb csoportját képezik az antocianidin flavonoidok, melyek sötétebb színű bogyósgyümölcsökben (pirosszőlő, fekete berkenye, fekete bodza, gránátalma, áfonya) fordulnak elő a legnagyobb mértékben. A tapasztalatok szerint ezek a vegyületek megőrzik ill. javítják az erek rugalmasságát, tágulási képességét.

A másik, méltán sokat emlegetett vegyület a rezveratrol, ami a vörös szőlő héjában (és a vörösborban) található. Számos kedvező - a koszorúserekre, idegrendszerre, májműködésre és a keringési rendszerre kifejtett - egészségügyi hatást derítettek ki róla.

A tapasztalatok eredményei azt sugallják, hogy a nagy polifenol tartalommal bíró sötét színű gyümölcsök hatékonyabban csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit, mint az összes többi vizsgált gyümölcsfajta. A legtöbb flavonoid más antioxidánssal együtt fejti ki jótékony hatását (A-, C-, E-vitaminnal).

Összegezve: a polifenolok ill. a flavonoidok lehetővé teszik a vérkeringés jobb működését, amelynek hatására az energia és a tápanyagok akadálytalanul eljuthatnak minden egyes sejthez. Ezáltal nemcsak az általános közérzet javul, hanem az immunrendszerünk is erősödik.

Ha sok természetes polifenolt, flavonoidot fogyasztunk, akkor máris sokat tettünk az ereink fiatalságának megőrzéséért. Igen ám, de hol, hogyan juthatunk hozzá télen friss, piros bogyós gyümölcsökhöz? Sajnos, a házi áfonyaszörp, vagy a cukros gyümölcslevek nem biztos, hogy jó megoldást jelentenek, mert a hőkezelés hatására a jótékony hatóanyagok bizony elveszítik antioxidáns képességüket

Mit együnk vagy szedjünk a vérkeringés javítására?

Ha ön sem fogyaszt mindennap ezekből a gyümölcsökből, akkor érdemes hőkezelés nélkül előállított, zöldség-, és gyümölcsleveket, koncentrátumkat fogyasztania. Ilyen, jó szívvel ajánlható készítmény a polifenolokban, flavonoidokban, antociánokban gazdag piros gyümölcsökből készült Életkristály energiakoncentrátum.

C-vitamintartalma révén hozzájárul a normál kollagén képződéshez is, és ezen keresztül az erek normál állapotának, működésének fenntartásához. Részt vesz az immunrendszer és az idegrendszer normál működésében, a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében, hozzájárul a fáradtság és kifáradás csökkentéséhez.

Figyelem! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Gyermekek elől elzárva tartandó! Az ajánlott napi adagot ne lépje túl!

Forrás: egeszsegkalauz.hu