Ezeket látta már?

Vesekő diéta: ezeket az élelmiszereket érdemes kerülni

spenót, vas

Komplett étrendet állíthatunk össze annak érdekében, hogy megelőzzük a vesekő kialakulását.

Természetesen mindig kérjük ki orvos és/vagy szakember segítségét - írja az elopont.hu.

Néhány élelmiszer oxaláttartalma

Általánosan elmondható, hogy az állati eredetű élelmiszerek – mint pl. hús, tojás, tejtermékek, zsírok – nem tartalmazzák a vesekő egyik leggyakoribb alapanyagát, az oxalátot, viszont szinte minden növényi eredetű táplálék igen. A szórás viszont elég szélsőséges számok között mozog, ezért érdemes odafigyelni, miből, mennyit étkezünk.

Jól látható, hogy a spenótot például erősen célszerű elkerülni, vagy nagyon kis mennyiségben szabad belőle fogyasztani, más ételek esetén viszont a mértéktartás a mérvadó. Egészséges emberek esetében 200-300 mg oxalátbevitel javasolt, akik nagyobb kockázatnak van kitéve a vesekő kialakulásának (mert például már volt), náluk 100 mg mennyiséget szabad bevinni.

Vesekő megelőzése: ezekre figyeljünk

A megfelelő étrend nagyon fontos, hogy ne építsünk magunkban oxalát anyagú köveket.

A megelőzést tovább tudjuk fokozni, javítani, ha rendszeresen sportolunk. Köztudott, hogy a mozgás segíti elkerülni a vesekő kialakulását, az esetleges „vesehomok”, vagy kisebb kövek szétzúzódásában is nagy szerepet játszik, hiszen gyakorlatilag fizikai erőhatást gyakorlunk rá.

Vesekő és csontritkulás - egy másik betegségre is utalhat - olvasson tovább!

Fogyasszunk továbbá megfelelő mennyiségű (tiszta) folyadékot, a nap folyamán nagyjából egyenletesen elosztva, mely folyamatosan átmossa a vesét, a gyakori vizelet-visszatartást pedig mellőzzük. Ezek mellett pedig figyeljünk a testsúlyunkra és kerüljük az elhízást, mely egyébként tovább rontaná a mozgásszegény életmódot.

Forrás: elopont.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához