Ezeket látta már?

Telemedicina - Magyarországon (egy felmérés nyomában)

EgészségNapló kutatási eredmény: a krónikus betegek és orvosaik már országszerte telemedicinát használnak. Az EgészségNapló felmérése alapján kiderült, hogy ma Magyarországon szinte minden orvos ismeri a telemedicinát (távorvoslást).

Az EgészségNapló által 78 orvos körében végzett anonim telefonos és személyes interjú rámutatott arra, hogy ma már szinte minden háziorvosnak, diabétesz gondozónak vagy kardiológusnak van 6-10 olyan betege, akik e-mailben küldik a mérési eredményüket.

Telemedicina - Magyarországon (egy felmérés nyomában)

Ez azt jelenti, hogy nagyságrendileg 36.000 főre tehető azon betegek száma ma Magyarországon, akik a két személyes orvos találkozó közötti időszakban is kapcsolatban vannak orvosukkal az internet segítségével.

A betegek jellemzően egy táblázatban (pl.: Excel) gyűjtik a mért értékeket, melyeket egyszerű e-mailben juttatnak el orvosuknak. A kezelőorvosok az így kapott eredmények alapján szükség szerint módosítják a terápiát telefonon. Persze a terápia módosításról azonnal nem kerül semmilyen feljegyzés a betegkartonba, mert a jelenleg érvényes szabályozás alapján a kezelőorvos csak a rendeléskor nyithatja meg a beteg elektronikus kartonját.

Hogy mennyire biztonságos az internet? Csak vegyük példaként az internet bank szolgáltatásokat. Még sokan emlékszünk arra az időre, amikor egy utalás elküldéséhez be kellett mennünk a bankba, ma pedig már csak akkor, ha bankszámlát akarunk nyitni. Mindezt a kényelmet az internetnek köszönhetjük.

Ha belegondolunk, az orvoslás a bankoláshoz hasonlóan a bizalomra és a biztonságra épít. Miért ne konzultálhatnánk az orvosunkkal telefonon vagy interneten, ha a bankunkkal már rég megtesszük? Ezt a lehetőséget a dánok és észtek után legutóbb a franciák is felismerték, és országos szintre emelték a telemedicina használatát. Így az emberek kényelmesen otthonról is kapcsolatba léphetnek az orvosukkal.

Az EgészségNapló az elsők között kínál internetes terápiás naplót magyar nyelven amiben egy helyen vezetheti a páciens vérnyomását, vércukrát, testsúlyát és további fontos fizikális értékeinek alakulását.

Az eredményeket biztonságosan megoszthatja kezelőorvosával, rögzítheti gyógyszeradagolását és kezelési tervét. Az EgészségNapló segít abban, hogy a páciens folyamatosan követhesse betegsége alakulását, egészsége javulását.

További információ:

Kocsis Gábor

gabor.kocsis@redmark.hu

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához