Ezeket látta már?

Lehet, hogy cicája rejtett vadmacska? Ilyen könnyen ki lehet deríteni

vadmacska cirmos házimacska hibrid

A vadmacska legközelebbi rokona a házimacska. A vadmacska és házi macska kereszteződéséből születő cicák kinézetre nagyon változatosak lehetnek, a viselkedésükről mégis keveset tudunk.

A rejtőzködő, éjszakai életmódú európai vadmacska létszámáról nincsenek pontos adatok, a becslést a hibridek jelenléte is nehezíti. Ezt a fajt alig több mint egy évtizede különítették el a „vadmacska nagyfajtól”, tehát önálló fajnak tekintendő.

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és az ELTE Etológia Tanszéke most azt kutatja, mennyire elterjedtek a vadmacska tulajdonságok a magyarországi házi macska populációban.

Egy húsz évvel ezelőtti genetikai vizsgálat szerint az európai állományok között az itthoni vadmacska-állományban a legnagyobb a hibridek aránya, körülbelül 40 százalék. Az utóbbi évek szőrcsapdázással gyűjtött mintáinak genetikai vizsgálatai szerint azonban ez az arány még ennél is nagyobb lehet.

Hogyan gyűjtik a mintát?

A szőrcsapdák lényege, hogy a kutatók a vizsgálandó terület több pontján macskagyökér és macskamenta kivonattal kezelt tapadó felületet hoznak létre. Az ezekhez dörgölőző macska jó esetben néhány, vizsgálatra alkalmas szőrszálat hagy a szőrgyűjtő felületén. Genetikai vizsgálattal megállapítható, hogy tisztavérű vadmacska, házimacska vagy a hibridjük hagyta hátra a szőrszálat.

Ezek alapján lehet megkülönböztetni őket

A vadmacska leginkább a cirmos mintázatú házimacskához hasonlít, de az alapos megfigyelés jellemző különbségeket, egyedi bélyegeket is feltár. A vadmacskánál a háton végig futó szíjaltság- azaz a sötét sáv jól körülhatárolható, a faroktőnél véget ér, míg a házimacska esetén gyakran több vékonyabb sáv fut, ezek össze is mosódhatnak, vagy akár teljesen hiányzik is. A vadmacska farka tompán végződik, fekete a farokvég, a farokgyűrűk feketék és egy-két centiméter szélesek, körbe érnek a farkon. A hibrideknél a farokgyűrűk egy része nem záródik, ez olyan mintát is kiadhat, mintha „menetes” lenne a macska farka. A hibrideknél a háton futó sáv a faroktőnél nem ér véget, hanem halad tovább, összeköti a farokgyűrűket vagy azok egy részét a háti oldalon. Ezen kívül a vadmacska oldalsávjainak tónusa világosabb, elmosódottabb a házimacskáéhoz képest, és ezek az oldalsávok folyamatosak, nem töredezettek, míg a házi macska esetén az oldalsávok pöttyözöttsége figyelhető meg.

Ezek a jegyek kameracsapdázással is azonosíthatók. Kameracsapdázást több szervezet felmérési céllal és magánszemélyek akár kedvtelésből is folytatnak. A legalaposabb módszer azonban az elpusztultan talált példányok boncolás utáni vizsgálata.

Így segítheti a kutatók munkáját

Bár egy vadmacska és egy házi macska szerelméből küllemre nagyon változatos kölykök születhetnek, a hibrid cicák viselkedéséről még hiányosak a szakemberek információi. Épp ezért az ELTE Etológia Tanszék és a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatói jelenleg azt vizsgálják, mennyire vannak jelen vadmacska gének a magyarországi házi macska populációban. Kérdőíves kutatásuk célja, hogy képet kapjanak a velünk élő hibrid macskák viselkedéséről és külleméről.

A kérdőív kitöltése kb. 10-15 percet vesz igénybe, de szívesen fogadnak olyan fényképeket, kameracsapdás felvételeket, helyszínleírásokat is, amelyek természetben megfigyelt élő, vagy utakon elpusztultan talált, vélhetően vadmacskákról készültek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi az a macskamenta és milyen hatása van kiskedvencünkre?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vadmacska

Forrás: HU REN
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához