Rákkeltő ételszínezéket tiltanak be - ezt az E-számot figyelje!

Dietetika
2021. május 10. 11:23

Mivel nem zárható ki, hogy a titán-dioxid élelmiszer-színezék rákkeltő, ezért betiltják.

Az EFSA több ezer tanulmány elemzése után jutott arra a következtetésre, hogy az E171 adalékanyagnak DNS-t károsító hatása és rákkeltő nem zárható ki. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) vizsgálatai alapján az Európai Bizottság a titán-dioxid betiltását javasolja - jelent meg a Guardianban.

A titán-dioxidot napvédő krémekben is használják - mivel erősen szórja és visszaveri a fényt -, azonban az élelmiszeriparban is elterjedt, leginkább ételszínezőként a fehér élelmiszerekben. A fehér csokoládét, a rágót, a szószokat, mártásokat, de még a porcukrot is ezzel színezik nem egy gyártónál. Sőt, használják gyógyszerek és fogkrémek színezésére is.

Több kutatást is végeztek - laboratóriumit és állatkísérleteket is -, amik alapján azt fontos tudni, hogy bőrön keresztül nem képes megbetegíteni, ugyanis csak a szarurétegig képes eljutni. Vagyis "csak" az ételekkel együtt a szervezetbe juttatva okozhat betegséget.

Franciaország már betiltotta a használatát, azonban eddig nem volt egységes szabályozás rá. Magyarországon, és más országokban is a mai napig engedélyezett.

Olvasson tovább! Vigyázzon a melanómával, bőrszínű is lehet!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# ételszínezék# E171# titán-dioxid# rák

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk