Ezeket látta már?

Ez történik a szervezettel, ha minden nap megeszik egy tojást!

Dietetika
2025. április 21. 11:34
tojás evés egészséges vitamin kolin táplálkozás

A tojás mindennapjaink része, ősidők óta fogyasztjuk, felhasználjuk valamilyen formában az étkezéseinkben. Sokan nem is ismerjük valójában, hogy milyen fontos tápanyagokat rejt a tojás.

A tojásos reggeli sokáig telítettségérzetet nyújt, aminek pedig fontos szerepet játszik a testsúlycsökkentésben, illetve a testsúly megtartásában. A hosszan tartó teltség érzetét a tojás fehérjéi okozzák. A tojásnak kicsi a kalóriaértéke, ugyanakkor fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban igen gazdag élelmiszer. Nem véletlen, hogy sokan tudatosan tojásos étellel kezdik a napot, akár egy egyszerű lágytojás, vagy rántotta formájában.

Korábban a szakértők óva intettek bennünket a napi tojásfogyasztástól, de az újabb kutatások szerint nem hogy nem ártunk vele, de még jót is teszünk a szervezetünknek. Az ausztráliai nemzeti egészségügyi szervezet, a National Health & Medical Research Council szerint nincs alapja annak a tévhitnek, miszerint a túlzott tojásfogyasztás szívbetegségekhez vezet, azonban arra valóban oda kell figyelni, hogy minél kevesebb telített zsírt vigyünk be a szervezetünkbe, melyek többek között a vajban, az édességekben, a vöröshúsokban és a sajtokban találhatók meg.

Tojás, a természetes multivitamin

Már napi egy tojás is tartalmazza azokat az esszenciális vitaminokat, amelyek segítenek, hogy egészségesnek érezzük magunkat. Egy átlagos tyúktojás 50-65 gramm, melynek 10 százaléka héj, 60 százaléka fehérje és 30 százaléka sárgája. A fehérje és a sárgája is teljesen megemészthető, feldolgozása közben pedig nem veszít értékeiből. Tökéletes zsírösszetétele mellett megannyi vitamin és ásványi anyag található meg benne. Az A-vitamin és a B2-vitamin a látásra és a bőrre, az idegrendszerre van jó hatással, a D-vitamin erősíti a csontokat, fogakat, az E-vitamin pedig az izmok és az idegrendszer egészségében játszik fontos szerepet.

Beltartalmi értéke közül kiemelendő a kolin. A kolint 1998-ban sorolta az Orvostudományi Intézet (IOM) az esszenciális tápanyagok közé, mivel nélkülözhetetlen a szervezet normál működéséhez. A kolin széles körű szerepet játszik az emberi anyagcserében, megtalálható a sejtfalban, mint szerkezeti elem és részt vesz a neurotranszmitterek működésében, tehát a sejtek közötti kommunikációban és az ingerületátvitelben.

Hiánya hatással lehet olyan betegségekre, mint például a májbetegség, az atherosclerosis, a neurológiai rendellenességek és a meddőség. Ha a szervezet kolin-készlete nem megfelelő, akkor megemelkedik a homocisztein szintje a plazmában. A homocisztein szintjének emelkedését számos krónikus betegség nagyobb kockázatával hozták összefüggésbe, úgy, mint a szív-érrendszeri betegségek, daganatos megbetegedések, kognitív képességek hanyatlás és csonttörések számának növekedése. Alacsony kolinbevitel esetén a gyulladásos folyamatok is fokozódnak és emelkednek a gyulladásos markerek (pl. a CRP szint).

A kolin sokféle ételben megtalálható, de a tojássárgája tartalmazza a legtöbb kolint, ugyanis 100 gramm tojássárgájában 680 milligramm kolin található. Egy tojássárgája kb. 17-20 gramm, így kolintartalma 115-140 mg, tehát 4 tojás (sárgája) elfogyasztásával biztosítható a napi magasabb kolinbevitel.

A tojás segíti az immunműködést, az anyatej után a második legjobb minőségű tápanyagforrás. Kalóriaértéke elenyésző más ételekhez képest, 75 kcal energiatartalommal rendelkezik egy egész tojás. Jelentős fehérjetartalma miatt telítettség érzetet nyújt, így segít a diétában, az egészséges testsúly fenntartásában, cukorbetegek diétájához is ajánlott.

Az idősebb korosztály számára is fontos, hiszen a szív egészségére kiemelten jó hatással van, csökkenti a vérnyomást, az infarktus kialakulásának kockázatát, magas Omega-3 zsírsav tartalma pedig a szívbetegségek ellen véd.

Várandósság alatt a sejtek normál működéséhez kolintartalma segít elkerülni a születési rendellenességek kialakulását, valamint hozzájárul a magzat agyszöveteinek és memóriájának fejlődéséhez.

Összegezve

  • A tojás tartalmazza az esszenciális vitaminokat.
  • A tojás sárgája és fehérje teljesen megemészthető, és tartalmazza az A-, B2-, D- és E-vitaminokat.
  • A tojássárgája a leggazdagabb kolintartalmú élelmiszer, amely fontos a szervezet normál működéséhez.
  • A tojás segít a testsúly fenntartásában, az immunműködés javításában és számos egészségügyi probléma megelőzésében.
  • Kiemelkedően fontos a terhesség alatt, mivel hozzájárul a magzat agyszöveteinek és memóriájának fejlődéséhez.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Finom szíverősítő: ilyen kevésbé ismert hatásai is lehetnek az étcsokoládénak
Kapcsolódó cikk

Finom szíverősítő: ilyen kevésbé ismert hatásai is lehetnek az étcsokoládénak

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
# tojás # tojáshéj # kolin # esszenciális vitamin # Cukorbetegség

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés