Ezeket látta már?

Elővigyázatosan a gyermekkórházi koszttal!

Dietetika
2011. december 12. 10:06
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Szakértők vizsgálata szerint az amerikai gyermekkórházakban a kis betegek ritkán ehetnek egészséges ételeket és aligha tanulhatnak helyes táplálkozási ismereteket. A táplálkozástudósok vizsgálatának lehangoló eredményeit a Academic Pediatrics szaklap közölte.

Az Egyesült Államokban a gyermekek és a tizenévesek mintegy 17 százaléka kövér. A szakemberek aggályát fokozza, hogy a szám egyértelműen növekszik: 1980 óta az elhízott fiatalok aránya csaknem megháromszorozódott. A statisztikák szerint a túlsúly döntően a rosszabb társadalmi-gazdasági helyzetű családok gyermekeit érinti.

hamburger-etel-d00000F5Beb594e46b35a

Forrás: MTI


Szakorvosokból álló bizottság Kalifornia vezető gyermekkórházait látogatta végig, hogy megvizsgálja, mivel etetik a kórházba kerülő gyerekeket. Az eredmény nagy vihart kavart: az állam gyermekkórházaiban az ételeknek csak hét százalékát nevezhették egészségesnek.

Lenard Lesser, a vizsgálat vezetője hangsúlyozta: "egészségügyi szakemberként tudnunk kell az egészséges étkezés és az egészség közötti összefüggést és a kórházainknak ebben példát kellene nyújtani". A munkacsoport azt a táplálkozástudományi mintarendszert használta, melyet a szakértők gyermekek számára készítettek.

"Sajnos, sok gyermekkórházban a fölszolgált étel nem volt jobb, sőt néha rosszabbnak bizonyult, mint ami a gyorséttermekben található" - mondotta a vizsgálat vezetője. A kutatók megvizsgálták a kórházak büféinek ajánlatát és azt is értékelték. Az utóbbi esetben osztályozták az árat, a gyümölcs- és zöldség választékot, a tápérték jelölését és az egészséges innivaló választékot is.

A 14 kórház részletesen elemzett kórházi ételeiből, a mintakönyv figyelembe vétele után csak hét százalék minősült egészségesnek. Volt jó eredmény is: mind a 14 gyógyintézetben sovány tejterméket és cukormentes üdítőitalt lehetett kapni. Ugyanakkor teljes kiőrlésű kenyér csak 25 százalékban volt a büfékben.

Az üzletek 81 százalékában a választékban szerepelt nagy kalóriatartalmú sütemény és fagylalt. A kórházak felében sehol nem volt föltüntetve, hogy tartanak egészséges ennivalókat is. Megjegyezték azt is, hogy csak 44 százalékban használtak alacsony kalóriatartalmú salátaöntetet.

"Ha a kórházi ételeket nem tudjuk egészségesebbé tenni, hogyan várhatjuk, hogy a közösségben egészségesebb ételeket egyenek?" - kérdezte a vizsgálat vezetője.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# diéta # gyermekbetegség # gyermeknevelés

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés