5 étel, amit 60 év felett jó, ha rendszeresen fogyaszt
Ahogy telnek az évek, a szervezetünk igényei is változnak. Hatvan év felett különösen fontos, hogy odafigyeljünk az étrendünkre, hiszen bizonyos tápanyagokból többre van szükségünk, míg másokat érdemes visszafogni.
A tudatos étkezés nemcsak az energiaszintet segíthet megőrizni, hanem a betegségek kockázatát is csökkentheti.
De vajon melyek azok az ételek, amelyek kimondottan hasznosak idősebb korban? Összegyűjtöttünk öt olyan alapanyagot, amelyek segíthetnek a csontok erősítésében, a szív egészségének megőrzésében és az immunrendszer támogatásában.
Tejtermékek a csontokért
A kalciumbevitel kulcsfontosságú a csontritkulás megelőzésében. A tej, joghurt és sajt mellett a kalciummal dúsított növényi italok is jó választás lehetnek.
Halak a szív védelméért
A lazac, makréla vagy szardínia gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek támogatják a szív- és érrendszer egészségét, és gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.
Hüvelyesek a fehérje pótlására
A lencse, csicseriborsó és bab remek fehérjeforrások, amelyek segítenek az izomtömeg megőrzésében, ráadásul rostban is gazdagok.
Diófélék és magvak az agy egészségéért
A mandula, dió vagy lenmag tele van E-vitaminnal és egészséges zsírokkal, amelyek hozzájárulhatnak a kognitív funkciók megőrzéséhez.
Zöld leveles zöldségek az immunrendszerért
A spenót, kelkáposzta és brokkoli vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag, amelyek erősítik a szervezet védekezőképességét.
Étkezés idős korban: ezért jó, ha rendszeresen eszik tojást
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!