Ezeket látta már?

Segítségnyújtás Ukrajna

ENSZ: közel 1,5 millió gyerek van a külföldre menekülő ukránok között

ukrajna, gyerek, oltás

Az EU oltóanyagokkal is segíti a menekülteket.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy az Európai Unió kanyaró, gyermekbénulás, tuberkulózis és koronavírus elleni oltóanyagok vásárlását és szétosztását tervezi az ukrán gyermekek, és más be nem oltott ukrán menekültek immunizálására. Mindezt Stella Kyriakides, az EU egészségügyi biztosa mondta kedden.

"Az ENSZ Menekültügyi Ügynökségének (UNHCR) becslései szerint a külföldre menekülő ukránok száma megközelítette a 3 milliót, akiknek a fele gyermek.

"Az átoltottság Ukrajnában nagyon alacsony volt számos oltással megelőzhető betegség, például a a tuberkulózis, a gyermekbénulás, a kanyaró, de a COVID-19 esetében is, különösen a gyermekek körében " - mondta Kyriakides az EU egészségügyi minisztereinek az ukrajnai válságról tartott videokonferencia-találkozón.

Becslések szerint Ukrajnában a kanyaró, a gyermekbénulás és a tuberkulózis elleni védőoltások aránya elmarad a járványkitörések megállítására javasolt szinttől, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) körülbelül 95%-ban határoz meg a lakosság egészére kiterjedő védelem elérése érdekében.

2020-ban az ukrán gyerekek 82%-a részesült kanyaró elleni védőoltásban, és a lakosság mintegy 93%-a volt beoltva tuberkulózis ellen. A gyermekbénulás elleni védőoltásokra vonatkozó legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a gyermekek 84%-a immunizált volt, de ez az arány egyes régiókban 60%-ra esett vissza. A WHO adatai szerint az ukránok kevesebb mint 35%-a van beoltva teljesen a COVID-19 ellen, ami a 70%-ot meghaladó uniós átlag fele.

Újabb covid járványhullám indulhat el a menekültek miatt? Nem értenek egyet a magyar szakértők - olvasson tovább!

A COVID-19 fellángolása is lehetséges, mivel az ukránok körében alacsony a beoltottság, és az EU-ba való utazás szűkös körülményei miatt.

Egyelőre nem terveznek COVID-19 elleni védőoltási követelményeket a menekültek számára, de fontolóra veszik az oltások szükségességére és elérhetőségére vonatkozó figyelemfelkeltő kampányokat – közölték az EU illetékesei."

Hivatkozás: https://www.reuters.com/.../eu-plans-buy-measles-polio.../

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport