Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Hirdetés

3 meglepő tény a hüvelygombáról, amit eddig nem tudtunk (x)

3 meglepő tény a hüvelygombáról, amit eddig nem tudtunk (x) / Fotó: GettyImages

A hüvelygomba az egyik leggyakoribb intim fertőzés, amire nőként nyáron különösen fogékonyak vagyunk. Amennyiben szeretnénk magunkat megkímélni a kudarcba fulladt nyaralás kellemetlen élményétől, úgy érdemes bizonyos tényezőket szem előtt tartanunk.

Ég, viszket szeméremtájon és még a hüvelyváladékunk is megváltozott?? Ha ezeket a tünetek tapasztaljuk magunkon, akkor jó eséllyel hüvelygombánk van. A jól ismert szimptómákon kívül azonban előfordulhat, hogy bizonyos tényezők eddig elkerülték a figyelmünket. Lássuk, mi az, amit eddig nem tudtunk a hüvelygombáról!

1. A nők 75% -ának életében legalább egyszer hüvelygombája lesz

Ez a kellemetlen intim fertőzés sajnos bárkinél előfordulhat, függetlenül attól, hogy mennyire vagyunk alaposak a tisztálkodási szokásainkat illetően. A közhiedelemmel ellentétben nem szexuális úton terjed, ugyanis a hüvelygomba nem más, mint az intim területek élesztőgombás fertőzése, amit a hüvelyben természetes módon is előforduló élesztőszerű gombák elszaporodása okoz (Candida albicans). Ez akkor következik be, ha a hüvelyben élő jótékony tejsavbaktériumok nem tudják kontrollálni az élesztőgombák elszaporodását vagy ha az immunrendszer legyengül. Fertőzött hüvelyváladékkal ugyanakkor a partnernek átadható, ezért a gyógyulásig kerülendő a nemi élet.

2. Ez a gomba tehető felelőssé a kellemetlen tünetekért

A hüvelygombát az esetek 85-90%-ában a Candida albicans nevű élesztőgomba okozza. Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy rendkívül kellemetlen tünetekkel jár, ami miatt még a mindennapi létezés is nehézkessé válhat, szerencsére azonban a hüvelygomba általában könnyen kezelhető. Egyszerűbb esetben vény nélkül kapható gyógyszerekkel is tünetmentessé válhatunk, például klotrimazol hatóanyagú hüvelytablettával vagy hüvelykapszulával, amit a szeméremajkak érintettsége esetén ugyanilyen hatóanyagú krémmel is szükséges lehet kiegészíteni. Ha viszont azt tapasztaljuk, hogy a kellemetlen szimptómák nem szűnnek, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

3. Nem mindegy, mit eszünk, és az sem, mi van rajtunk

Bár biztos recept nem létezik a hüvelygomba kialakulásának megelőzésére, bizonyos dolgokkal, többek között a stressz kerülésével és az egészséges életmód fenntartásával sokat tehetünk a gombás fertőzések ellen. Kevesen tudják például, hogy a magas cukortartalmú ételek hozzájárulhatnak hüvelygomba kialakulásához, ahogy a nem megfelelő higiéniás szokások is elősegíthetik azt. Nem mindegy például, milyen irányba törüljük magunkat WC-használat után, ahogy az sem, mivel mosakszunk vagy milyen anyagú fehérnemű van rajtunk. A jól szellőző, magas nedvszívó képességű anyagok előnyben részesítésével sokat tehetünk az intim területek egészségéért, továbbá nyáron kiemelten fontos, hogy a vizes fürdőruhát, átizzadt sportfelszerelést semmiképpen se hagyjuk magunkon!

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

CH-20230731-74

Forrás: EgészségKalauz