Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

A magyar emberek fele szív- és érrendszeri betegség miatt veszti életét - Hogyan előzhetjük meg?

00335 300dpi RGB

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek körülbelül minden ötödik embert érintenek, ugyanakkor csaknem minden második magyar halálának ilyen betegség az oka, ami azt jelenti, hogy hazánkban évente körülbelül 63 ezer ember hal meg szív- és érrendszeri betegségben.

Bizonyára a legtöbben közvetlen környezetünkben ismerünk olyat, - ha nem mi magunk vagyok azok - aki szív- és érrendszeri betegségben szenved, ez is jól mutatja, hogy mennyire széles körben elterjedt betegségről van szó.

Mi okozza a betegségek kialakulását?

Az elhanyagolt LDL koleszterinszint (közismertebb nevén a “rossz” koleszterin) nagyon erős előképe a későbbi kardiovaszkuláris eseményeknek (mint pl. a sztrók vagy a szívinfarktus). A magas koleszterinszint esetén az érrendszerben felhalmozódó LDL koleszterin az erek falában rakódik le. Ezek a lerakódások - más néven plakkok - az idő előrehaladásával növekednek, akadályozva a vér útját a szervekben. A meszes lerakódások megrepedése, és az ennek kapcsán képződött vérrögök szívinfarktushoz, sztrókhoz vezethetnek.

Széleskörű klinikai tapasztalatok igazolják az LDL koleszterinszint változása és a szív-érrendszeri betegségek rizikója közötti összefüggést. Minél alacsonyabb értékre sikerül szorítani az LDL koleszterin értéket, továbbá minél korábban és minél tartósabban sikerül azt alacsony szinten tartani, annál kisebb lesz a rizikója egy szív-érrendszeri esemény bekövetkeztének.

A koleszterin és az érelmeszesedés összefüggése

Az érelmeszesedés okozta (atherosclerotikus) szívbetegségek krónikus és progresszív betegségek, amelyeket plakkok kialakulása jellemez, amelyek idővel felhalmozódnak és beszűkítik az ereket, a véráramlás részleges vagy teljes elzáródását okozva. Az érelmeszesedés okozta szívbetegségek a szívinfarktus és a stroke egyik fő okozói, melyek vizsgálatok nélkül észrevétlenek maradnak, így nincs jele a szívrohamnak/sztróknak, mielőtt bekövetkezne.

Az emelkedett LDL-koleszterintszint az atherosclerotikus szívbetegségek legkönnyebben módosítható kockázati tényezője, a szívinfarktus és a stroke kockázata jelentősen csökkenthető az LDL-koleszterinszint szabályozásával. Ezért fontos a rendszeres szűrés és a korai kezelés - magas értékek esetén ugyanis a plakkok folyamatosan felhalmozódnak a vénákban.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a bajt?

A halálozások aránya már a koleszterinszint rendszeres szűrésével és szintentartásával is drasztikusan csökkenthető lenne. A szív- és érrendszeri betegségek egészséges életmóddal megelőzhetők illetve kialakulásának ideje eltolható, később pedig megfelelő kezeléssel az életminőség jelentős romlása nélkül is karbantartható. Rendkívül fontos, hogy genetikai hajlamtól függetlenül már fiatal korban az egészséges, mozgásban gazdag életmódra törekedjünk, hiszen ezzel sokat tehetünk a betegség megelőzéséért.

Mivel kardiológiai problémák előbb-utóbb minden embert érintenek, ezért a rendszeres kivizsgálás 40 éves kor felett mindenkinek javasolt, akinek pedig a családjában előfordult fiatalabb korban is a betegség, még korábban javasolt a rendszeres orvosi ellenőrzés. A leggyakoribb rizikófaktorok közé a mozgásszegény életmódot, a túlsúlyt, a dohányzást és a magas koleszterinszintet sorolhatjuk.

Ön ellenőrizte már az LDL-koleszterin és az Lp(a) szintjét?

Annak ellenére, hogy mind az LDL-koleszterin, mind az Lp(a) egyszerű vérvizsgálattal meghatározható, a legtöbb ember még sohasem vizsgáltatta meg az Lp(a)-szintjét, ezért nincsenek is tisztában az ezzel összefüggő érelmeszesedési kockázatukkal, illetve azzal, milyen lépéseket érdemes tenni, ha emelkedett az érték. Pedig az emelkedett Lp(a) szint egy észrevétlen és alábecsült kockázati tényező, mely értékkel rendelkezőknél kétszer nagyobb az érelmeszesedés okozta szív- és érrendszeri események (például szívinfarktus és stroke) kockázata, mint a nem emelkedett Lp(a) értékkel rendelkező embereknél. Az érelmeszesedés kialakulásában szerepet játszhat az emelkedett lipoprotein(a) [Lp(a)] szint, amely egy öröklött és gyakori kockázati tényező.

Becslések szerint világszerte 1,4 milliárd embernek van emelkedett Lp(a) szintje, ami azt jelenti, hogy minden ötödik embernél fennáll az érelmeszesedés kialakulásának kockázata az emelkedett Lp(a) miatt. Mivel életmódbeli változtatásokkal vagy a meglévő koleszterinszint-csökkentő terápiákkal nem mérsékelhető jelentősen a lipoprotein(a) szintje, ezért kiemelten fontos a rendszeres szív-és érrendszeri vizsgálat, valamint emelkedett szint esetén a kardiológus szakorvossal való konzultáció.

Ne kockáztasson! Életkortól és genetikai hajlamtól függetlenül a rendszeres orvosi szűrővizsgálat életet menthet!

Forrás: novartis
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához