Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Étkezés és depresszió: így függ össze a táplálkozásunk a hangulatunkkal

RV egkal n 1

Már az ókori görög orvoslás is számontartotta a táplálkozás szerepét a gyógyulás folyamatában. Cikkünkben most a kérdés másik oldalát vizsgáljuk meg, és arra keressük a választ, mely élelmiszerek károsíthatják az egészségünket, különös tekintettel a lelki egyensúlyunkra.

A lelki egészség a beleknél kezdődik

Régóta ismert, mégis gyakran figyelmen kívül hagyott tény, hogy a lelki egyensúlyunk szempontjából sem mindegy, mit eszünk. Köztudomású, hogy az egészséges táplálkozás alapja a kiegyensúlyozott, vegyes, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend. A zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával nemcsak létfontosságú vitaminokat, hanem az emésztésünket könnyítő rostokat is viszünk be a szervezetünkbe. Utóbbi azért fontos, mert a bélrendszerben élő baktériumok ezekkel a rostokkal táplálkoznak, az egészséges mikrobiom pedig közvetlenül befolyásolja a hangulatunkat és az érzelmi állapotunkat. Azzal viszont rosszul járunk, ha ez számunkra csak a cukrozott ivóleveket jelenti. A feldolgozott gyümölcsitalok, cukrozott üdítők fogyasztása vércukorszint-ingadozást, hirtelen és erős éhségérzetet, ezáltal szorongást okozhat.

Ezért növelik a stressz-szintet az édesítőszerek

Az édes ízek iránti vágy gyakran az életünkben jelen lévő stresszreakciókra vezethető vissza. Ki ne nyugtatta volna már magát valami édessel, amikor nehézséggel találta magát szembe? A finomított cukor káros hatásait ma már nem kell magyarázni, de az édesítőszerekkel is jobb óvatosnak lenni. Az édesítőszeres italok fogyasztása megemelheti a stresszhormonnak is hívott kortizol szintjét, a tartós stressz pedig rányomhatja a bélyegét a hangulatunkra is.

Ingadozó vércukorszint – labilis hangulat

Mindannyian tudjuk, milyen ingerlékenyek tudunk lenni, amikor hirtelen ránk tör az éhség – jellemzően nem sokkal az után, hogy valamilyen finomított szénhidrátban gazdag ételt fogyasztottunk. A finomított szénhidrátok jelentősen befolyásolhatják a vércukorszintet és ezáltal a hangulatot is. A vércukorszint ingadozása károsan hathat a kedélyállapotra, így érdemes odafigyelni az egészséges, komplex szénhidrátforrások fogyasztására és előnyben részesíteni a lassan felszívódó szénhidrátokat.

Depressziót is okozhat a rossz étrend

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek túlzott fogyasztása közvetlen kapcsolatba hozható a depresszióra való fokozott hajlammal. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek, mint például az üdítők, édességek és gyorséttermi ételek jelentős kockázati tényezők lehetnek a depresszió kialakulásában. Nemcsak magas kalóriatartalmuk és alacsony tápértékük miatt kerülendők, hanem azért is, mert fogyasztásuk fokozhatja a szervezetben jelen lévő gyulladásos folyamatokat, amelyek negatívan befolyásolhatják az agyműködést, ezáltal a hangulatot. Az egészséges, kiegyensúlyozott, zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magvakat és teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó étrend kulcsszerepet játszhat a mentális jóllét fenntartásában és a depresszió kialakulása kockázatának csökkentésében.

Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához