Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ezért gyakori a bakteriális vaginózis a harmadik trimeszterben

vgmv egkal n1

A bőséges és kellemetlen szagú hüvelyváladék a terhesség során sem természetes – ez a tünet bakteriális vaginózisra utalhat. Bár a bakteriális hüvelyfertőzés jelentéktelen problémának tűnhet a többi testi változás és a közelgő szülés izgalma mellett, ne próbáljuk megvárni, amíg „magától elmúlik”. A kezeletlenül hagyott hüvelyfertőzésnek veszélyes szövődményei lehetnek.

A szervezet is felkészül a szülésre

A várandósság utolsó harmadában általában összesűrűsödnek a dolgok – szó szerint és átvitt értelemben egyaránt. A célegyenesben már a szülési szabadság megkezdésével, a gyerekszoba berendezésével, a szülés körüli napok logisztikájával foglalkozunk. Arra összpontosítunk, hogy a szülés minél könnyebben és gyorsabban menjen végbe. A szervezetünk ugyancsak arra törekszik, ha eljön az idő, akkor minél gördülékenyebben tudjuk világra hozni a babánkat.

Ez történik a harmadik trimeszterben

A 30. héttől felgyorsulnak az események, ekkor nő a legnagyobb ütemben az édesanya testsúlya, és a magzat is közel 200 grammal nyom többet hetente. A méh ránehezedik a környező szervekre, például a húgyhólyagra, emiatt tapasztalhatunk gyakori vizelési ingert. Ennek a nyomásnak igen jelentős hatása van: a torlódó szövetek miatt kissé kitágul és lerövidül a hüvely, valamint a húgycső.

Ez a tünet jelezhet problémát

Ez a rövidülés nemcsak a baba útját teszi könnyebbé kifelé, hanem megnöveli a fertőzésveszélyt is. Mivel közelebb kerül a külvilághoz a méhnyak, és a hüvely is rövidebbé válik, könnyebben telepednek meg benne a bélrendszer bacilusai, és elszaporodva bakteriális vaginózist (BV) okozhatnak. A fertőzés jele a bőséges, szürkésfehér, halra emlékeztető szagú folyás. A várandósság során eleve bővebb folyást tapasztalhatunk, ami teljesen normális, amennyiben az áttetsző és szagtalan. Minden ettől eltérő folyással szakorvoshoz kell fordulni.

Így alakul ki a bakteriális vaginózis

A bakteriális hüvelyfertőzés olyankor alakul ki, amikor az egészséges, enyhén savas női pH valamilyen okból lúgos irányba változik. A savas közeg ugyanis védelmet nyújt a káros baktériumok térhódításával szemben. A megfelelő kémhatásról a hüvelyflórában élő tejsavbaktériumok (Lactobacillusok) gondoskodnak. Ha ezeknek a hasznos tejsavbaktériumoknak a száma valamiért lecsökken, és emiatt megváltozik az intimflóra savassága, az utat nyit a kórokozók szaporodásának.

Ilyenkor mielőbb közbe kell avatkozni

Várandósság alatt megjelenő bakteriális hüvelyfertőzésnél, mint minden egyéb nőgyógyászati probléma esetén, tanácsos szakorvoshoz fordulni. A várandósság alatt kiemelten fontos a bakteriális vaginózis kezelése, ugyanis a kezeletlenül maradt BV koraszüléshez vagy vetéléshez is vezethet. A kezelés után szükséges valamely flóraregeneráló készítmény használata. Ezek a szerek általában recept nélkül elérhetőek a patikában: várandósság esetén kizárólag hormonmentes készítményt válasszunk, amely lehetőleg a tejsavbaktériumok szaporodását támogató prebiotikumot is tartalmaz!

Forrás: Phytotec Hungária Bt.