Ezeket látta már?

Hirdetés

Van segítség a várandósság alatti bakteriális vaginózis ellen (x)

vgmv egkal pr2

A terhesség során számos alapvető változáson megy át a női test. Sokaknak megterhelő ez az átalakulás. Minden egyes trimeszterben más okból vagyunk fogékonyabbak a hüvelyfertőzésekre.

Nagy változások zajlanak le

A várandósságra sokan életük legszebb korszakaként gondolnak vissza, de benne lenni kétségkívül mindennapos kihívást jelent. A terhességgel járó hormonális változások célja felkészíteni a testünket a megtermékenyült petesejt befogadására, táplálására, a magzat kihordására és világra hozására. Ezek a változások újak és szokatlanok, nem véletlen, hogy az első trimeszterben jellemző panasz a kimerültség, fáradékonyság, csökkent koncentrációs készség, hangulatingadozás.

Ezért változik meg a hüvelyfolyásunk

A babavárás során alig van olyan testi funkció, amely ne módosulna. A hormonszintek megváltozása a kedélyállapot mellett a bőrre, a keringési rendszerre, valamint a belek működésére is hatással van. A hüvelyflóra pH-ját is befolyásolhatja: ilyenkor az alapvetően savas kémhatás lúgosabb irányba tolódik. A nem kellően savas közegben könnyebben szaporodnak el a hüvelybe sodródó kórokozók. Ez ellen a szervezet a várandósság során megnövekedett mennyiségű hüvelyváladékkal védekezik.

Ilyenkor gyanakodjunk fertőzésre

Az első trimeszterben minden új testi tapasztalat ijesztő lehet a kismamáknak, a bőségesebbé váló hüvelyfolyás azonban teljesen normális, ha nincs a szokásostól eltérő színe vagy szaga. A kellemetlen szagú, megváltozott színű hüvelyi folyással azonban mindenképpen nőgyógyászhoz kell fordulni!

Ezért gyakori a bakteriális vaginózis a terhesség alatt

A várandósság során az egyik leggyakoribb hüvelyi panasz a bakteriális vaginózis. Ennek legismertebb tünete a bőséges, szürkésfehér, kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szagú hüvelyfolyás. A visszatérő fertőzés sajnos végigkísérheti a teljes várandósságot:

  • az első trimeszterben az egészségesen savas hüvely lúgosabbá válása gyengíti a természetes védekezőképességet, ami kedvez a hüvelyi fertőzéseknek;
  • a második trimeszterben az arra hajlamosaknál terhességi cukorbetegség alakulhat ki, ami immungyengítő hatású;
  • a harmadik trimeszterben a torlódó szövetek növelhetik a bakteriális vaginózis kialakulásának esélyét. A várandósság utolsó harmadában ugyanis a magzat nagyon gyorsan nő, és a kismamák súlya is hirtelen gyarapodik. A méh nyomja a körülötte lévő szerveket, például a húgyhólyagot, ami gyakori vizelési ingerhez vezet. A nyomás és a torlódó szövetek hatására kissé kitágul és lerövidül a hüvely, valamint a húgycső, így a végbélnyílás környékéről könnyebben vándorolnak át a bélrendszer bacilusai, és bakteriális vaginózist okoznak.

A bakteriális hüvelyfertőzés antibiotikumokkal könnyen kezelhető, ha ez nem történik meg időben, annak viszont szövődményei lehetnek: a kezeletlen bakteriális vaginózis koraszülést vagy vetélést is okozhat.

Vitagyn C: várandósság alatt is alkalmazható

A hüvelyflóra egyensúlyának fenntartása kulcsfontosságú a bakteriális vaginózis megelőzésében és kezelésében. Erre alkalmas a vény nélkül kapható Vitagyn C hüvelykrém.

A hármas hatású Vitagyn C hüvelykrém tejsav- és aszkorbinsav-tartalma révén helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, és gátolja a kórokozók szaporodását. A készítményben lévő prebiotikum, a maltodextrin pedig elősegíti a saját Lactobacillus-flóra növekedését. A Vitagyn C hüvelykrém várandósság és szoptatás idején is alkalmazható a bakteriális vaginózis megelőzésének és kezelésének kiegészítésére. A készítmény használatáról tájékoztassuk kezelőorvosunkat!

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT
Forrás: Phytotec Hungária Bt.