Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Hirdetés

Hüvelyváladék: kóros vagy sem? Derítse ki tesztünkkel! (x)

Tesztünk segítségével könnyebben eldöntheti

Sok nő gondolja úgy, hogy a hüvelyváladék jelenléte valamilyen egészségügyi problémára utal, pedig ez egy teljesen normális dolog - számos nélkülözhetetlen funkciója van.

Elősegíti például a hüvely és a méhnyak nedvesen tartását, távol tartja a kórokozókat és a szennyeződéseket, sőt még a spermiumokat is segíti a megtermékenyítésben. A női ciklus során viszont mennyisége, színe, állaga és szaga is változhat, ezért könnyen összezavarodhatunk, hogy normális változásról van-e szó vagy pedig valami probléma van a háttérben. Tesztünk segítségével könnyebben eldöntheti.

Milyen a normális hüvelyváladék?

  1. Szín: Általában átlátszó vagy fehéres. A szín változhat a ciklus során, a peteérés közben például egészen áttetsző lehet, míg a ciklus második felében fehérebb, de az enyhe vérzéssel járó ovuláció vagy a menstruáció körüli pecsételés barnára vagy rózsaszínre is színezheti.
  2. Textúra: A normális hüvelyváladék lehet nyálkás vagy tojásfehérje-szerűen nyúlós is, különösen a menstruációs ciklus közepén, amikor a petesejt érését segíti. A ciklus végéhez közeledve egyre sűrűbb, krémesebb állagú.
  3. Illat: A normális hüvelyváladék enyhén savanykás, de leginkább semleges illatú.
  4. Mennyiség: A hüvelyváladék mennyisége szintén változhat a ciklus során. A menstruációs ciklus közepén általában több váladék termelődik -ez a termékeny időszakot jelzi.

Mi utalhat problémára?

A kellemetlen szag illetve a hüvelyi folyás darabosabb „túrós” esetleg tejszerűen híg állaga arra utalhatnak, hogy esetleg valamilyen fertőzés áll a háttérben. A nőket érintő két leggyakrabban előforduló hüvelyi fertőzés, a hüvelygomba és a bakteriális vaginózis, okozhatnak ilyen jellegű tüneteket. Bakteriális vaginózis esetén a hüvelyváladék igen jellegzetes halszagú, inkább híg, míg gombás fertőzés esetén a hüvelyváladék fehér színű és túrós állagú. Emellett érdemes figyelni az intim területek viszketésére, égő érzésére, irritációjára is, ami a hüvelygombára jellemző.

Amennyiben a hüvelyváladékban vér is megjelenik és azt nem a menstruáció okozza, érdemes szakemberhez fordulni!

Tudjon meg többet a bakteriális vaginózisról

Hogyan lehet egyszerűen megkülönböztetni egymástól a két leggyakoribb nőgyógyászati fertőzést, a bakteriális vaginózist és a hüvelygombát? Ebben a cikkben megmutatjuk.

Tipp: A hüvelygomba és a bakteriális fertőzés tüneteit első fertőzés esetén még nem feltétlenül tudjuk megkülönböztetni annak ellenére, hogy elég jellegzetesek az eltérések. A több mint 90 %-os pontosságú, otthon is gyorsan és egyszerűen elvégezhető Canestest teszt hüvelyi fertőzésekre segítséget nyújt a tünetek valószínű okának megállapításában.

**** Antibiotikum kúra alatt vegyük számításba, hogy az a kórokozók mellett a hasznos baktériumokat is kiirtja – nemcsak a bélből, hanem a hüvelyből is. Így mellékhatásként könnyebben elszaporodhatnak a gombák, azaz hüvelygomba is kialakulhat. Ilyenkor érdemes hüvelyi probiotikumokat használni.

Bővebben a hüvelygombáról és a kezelésről

Ha bizonytalan a tüneteket illetően, kérje orvos vagy gyógyszerész segítségét a legjobb megoldás kiválasztásában!

A Canestest teszt hüvelyi fertőzésre in vitro diagnosztikai orvostechnikai eszköz, egyben gyógyászati segédeszköz.

Forgalmazza: Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest, Dombóvári út 26. CH-20230728-51

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

Forrás: EgészségKalauz