Ezeket látta már?

Hirdetés

Puffadás, hangulatingadozás, energiahiány: a PMS-típusunk is összeköt bennünket (x)

pm egkal pr 1

„Női baj”, „női hiszti”, „nehéz napok”. Többek között ezeket a címkéket aggatják rá azokra a problémákra, amelyek nők millióinak életét nehezítik meg hónapról hónapra. A hormonális ciklus azonban – még ha alapjaiban ugyanúgy működik is – pont olyan sokszínű, mint amilyen sokszínűek a nők, akik hónapról hónapra megélik azt.

A női ciklus működését alapvetően a tüszőhormonnak is hívott ösztrogén és a sárgatesthormon néven ismert progeszteron vezérli. Mindkét hormon petefészkek általi termelődését az agy szabályozza, és a ciklus különböző fázisaiban nagyrészt azonos módon változik ezek szintje a szervezetben. Pontosan ezért tapasztalják a nők azt, hogy a tüszőrepedés környékén tele vannak energiával, miközben a menzesz előtti napok nagyon sokuknak nehezítik meg az életét.

Hormonok viharában

A PMS, vagyis a premenstruális szindróma tünetei tízből nyolc nőt viselnek meg. Ám a sokszor hisztinek vélt PMS nagyon is valóságos tüneteket produkál, amelyekben csak az a közös, hogy – egyénenként különböző mértékben ugyan, de – megnehezítik a vérzés előtti 7-10 napot. A testi-lelki tünetek igen sokfélék, de ugyanúgy ronthatják az életminőséget, és korlátozhatnak a mindennapi tevékenységekben. A panaszokat az okozza, hogy megbomlik a szervezet hormonális egyensúlya, és a tüszőhormon kerül túlsúlyba. Ezt egyebek között a vízháztartás zavara, a mozgáshiányos életmód és a stressz is befolyásolhatja.

A PMS ugyanolyan sokszínű, mint a nők

A PMS-nek több mint 150 féle tünetét tartják számon, és egyénenként változó, kit milyen intenzíven viselnek meg az egyes panaszok. A legtöbben a fejfájástól, az alhasi görcsöktől, a puffadástól, az ingerlékenységtől, a megnövekedett étvágytól és a mellfeszüléstől szenvednek. Ezekkel szemben mindaddig nagyon elveszettnek és tanácstalannak érezhetik magukat az érintettek, amíg nem kezdik el jobban megismerni a testük működését, és felfedezni, milyen életmódbeli tényezők okozhatják a panaszaikat. Érdemes lehet néhány hónapon át PMS-naplót is vezetni, hogy világosan lehessen látni, melyek a ránk leginkább jellemző tünetek.

Te hova tartozol?

A PMS megértése és kezelése szempontjából nagyon sokat segíthet, ha rendszerezni és csoportosítani tudjuk a testi-lelki tüneteket, amelyektől a menzesz előtt szenvedünk. Ennek alapján öt altípust lehet elkülöníteni:

  • H típus: ezt a PMS típust a vízvisszatartás miatt jelentkező tünetek – kéz- és lábduzzadás, mellfeszülés – kínozzák leginkább. A menzesz előtti napokban csökkentett sóbevitel mérsékelheti a panaszokat.
  • D típus: aki lelki mélypontokkal, nyomott hangulattal, esetleg alvászavarral küszködik a menzesz előtti napokban, az nagy valószínűséggel a D típusba tartozik. A típus nevében a D a depressziót jelöli. Vigyázat, ez nem egyenlő a major depresszióval, amely súlyos, elhúzódó hangulati zavar! A vérzés megérkezésével ugyanis a PMS egyik tüneteként jelentkező lehangoltság elmúlik.
  • A típus: az A típusba tartozók a menzesz előtti napokban érzelmi hullámvasúton ülnek, amelyről nincs leszállás, és a szorongás érzését tapasztalják. Az A betű a szorongás latin nevére, az anxietasra utal.
  • C típus: az akár a falási rohamokig fokozódó étvágynövekedés a C típus jellemző tünete, amelyet fáradékonyság és energiahiány kísérhet. A C az angol craving szóból ered, amely sóvárgást jelent.
  • Kevert típus: ha a testi és lelki problémák egyaránt jelentkeznek.

Így enyhíthetők a panaszok

A kellemetlen tünetek a vérzés kezdete után spontán elmúlnak, de a következő ciklusban újra visszatérnek. Ezért nem érdemes belenyugodni, és némán tűrni. Ugyanis már az életmód- és étrendi változtatások is csökkenthetik a PMS tüneteinek intenzitását. Sokat segíthet a kíméletes mozgás, amely javítja a hangulatunkat: a séta, a biciklizés, a futás, az úszás vagy a jóga. Érdemes elkerülni az alkoholt, a koffeint vagy éppen a finomított szénhidrátokat, mert azok fokozhatják a panaszokat.

Premens tabletta: hormonmentes segítség

A PMS tüneteit a hormonális egyensúly felborulása okozza, de a panaszok hormonmentesen is enyhíthetők. A barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta bizonyítottan csökkenti a PMS kellemetlen testi és lelki tüneteit. A barátcserje összetevői ugyanis pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére.

Hazánkban a Premens jelenleg az egyetlen, gyógyszertárban recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, amely állandó minőségben és koncentráltan tartalmazza a gyógynövény kivonatát. A kívánt hatás elérése érdekében legalább 3 cikluson át ajánlott szedni a menstruáció alatt is. A premenstruációs szindróma kezelésére a Premens tabletta szedése a ciklus bármelyik napján elkezdhető, szükség esetén folytatható, a panaszok kiújulásakor újrakezdhető. A Premens háromhavi terápiához elegendő kiszerelésben is kapható a gyógyszertárakban.

kockazatokrol22
Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához