Ezeket látta már?

Acai bogyó, acai, açaí (Euterpe oleraceae, Euterpe badiocarpa)

Acai bogyó a rák ellen? Feltételezett előnyök, objektív hatások és mellékhatások

antioxidáns acai bogyó rák ellen feltételezett előny, objektív hatásmellékhatás

Sokan úgy vélik, hogy a "természetes" címkével ellátott termékek mindig biztonságosak és csakis jót tehetnek velünk. Ez nem feltétlenül igaz. Lássuk, mi a helyzet az acai-val?

Mi az Acai?

 • Az acai pálmafa, amely Közép- és Dél-Amerikában őshonos, mélylila gyümölcsöt terem. Az acai gyümölcs régóta fontos táplálékforrás az Amazonas régió őslakosai számára.
 • Az Acai termékek népszerűvé váltak az Egyesült Államokban, ahol súlycsökkentő és öregedésgátló céllal népszerűsítették őket.
 • A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság fellépett azokkal a társaságokkal szemben, amelyek állítólag megtévesztő módon forgalmaztak acai súlycsökkentő termékeket.
 • Az acai gyümölcspépet kísérletileg szájon át alkalmazott kontrasztanyagként használták az emésztőrendszer mágneses rezonancia képalkotásához (MRI).
A Brazíliában őshonos acai bogyó gazdag forrása az antioxidánsoknak. A gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz élelmi rostokat, kalciumot, vasat, olajsavat, palmitinsavat, linolénsavat és fitoszterolokat. A Brazíliában őshonos acai bogyó gazdag forrása az antioxidánsoknak. A gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz élelmi rostokat, kalciumot, vasat, olajsavat, palmitinsavat, linolénsavat és fitoszterolokat. Forrás: shuttertock.com

Az acai és az antioxidáns hatás

Az bizonyos, hogy az acai antioxidáns hatással bír, nem bizonyított azonban az, hogy ez a tulajdonsága kezelné vagy megelőzné a rákbetegséget.

Az acai egy pálma gyümölcse, amely főleg Dél-Amerikában található. A bogyók és magvak flavonoidoknak nevezett vegyületeket tartalmaznak, amelyek antioxidáns hatásúak. Egyes laboratóriumi vizsgálatok szerint az acai csökkentheti a koleszterinszintet, megelőzheti a szív- és érrendszeri betegségeket, és programozott sejthalált okozhat a leukémiás sejtekben. E hatások megerősítéséhez azonban humán vizsgálatokra van szükség.

A fertőzött acai gyümölcs fogyasztása a Trypanosoma cruzii-t, a Chagas-betegséget okozó protozoont hordozó rovarokkal együtt 178 akut betegséget eredményezett.

Mennyit tudunk az acai valódi hatásáról?

Nagyon kevés kutatást végeztek embereken az acai termékek egészségügyi hatásairól.

 • Nincsenek embereken végzett vizsgálatokon alapuló végleges tudományos bizonyítékok, amelyek alátámasztják az acai bármilyen egészséggel kapcsolatos célú használatát.
 • Nem publikáltak független tanulmányokat lektorált folyóiratokban, amelyek alátámasztják azokat az állításokat, amelyek szerint az acai önmagában elősegíti a gyors fogyást. Az acai-val dúsított lé biztonsági profiljának vizsgálatakor patkányokon a kutatók nem találtak különbséget a testtömeg-változások között a levet kapott és a levet nem kapott állatok között.
 • Egy előzetes tanulmány azt sugallta, hogy az acai gyümölcspép fogyasztása csökkentheti a túlsúlyos emberek vércukor- és koleszterinszintjét.
 • A laboratóriumi vizsgálatok az acai potenciális antioxidáns tulajdonságaira összpontosítottak, és a fő összetevőként az acait tartalmazó gyümölcslékeverékről kimutatták, hogy antioxidáns hatást fejt ki az emberekben. (Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek megvédhetik a sejteket bizonyos típusú károsodásoktól.)

Az acai feltételezett felhasználási előnye

 1. Rák
 2. Szívbetegség
 3. Stroke
 • Rákmegelőzés: a preklinikai vizsgálatok azt sugallják, hogy az acai gyümölcsben található flavonoidok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Nincs azonban olyan humán tanulmány, amely arra utalna, hogy az acai segíthet a rák megelőzésében.
 • Szívbetegségek és stroke megelőzés: in vitro vizsgálatok azt mutatják, hogy az acai gyümölcs hasznos lehet, de hiányoznak az emberi adatok.

Fontos tudnivaló

 • Beteg figyelmeztetés: Kerülni kell a feldolgozatlan acai gyümölcslé ivását, mivel összefüggésbe hozható a Chagas-kór nevű betegséggel.
 • Speciális infó: a feltételezések szerint az acai befolyásolhatja bizonyos kemoterápiás gyógyszerek hatását antioxidáns hatása miatt.

Nagyon fontos! Mindig tájékoztassa a kezelő orvosait az Ön által szedett, vagy használni kívánt étrend-kiegészítőkről, gyógynövényekről, vitaminokról, ásványi anyagokról és természetes vagy otthoni gyógymódokról a saját biztonsága, és a kezelése hatékonysága érdekében!

Mennyit tudunk az acai a biztonságosságáról?

 • Az acai pép biztonságosnak tűnik, ha az élelmiszerekben szokásos mennyiségben fogyasztják; azonban a feldolgozatlan acai gyümölcslé fogyasztása összefüggésbe hozható az amerikai trypanosomiasis nevű betegséggel (más néven Chagas-kór).
 • Az acai fogyasztása befolyásolhatja az MRI-vizsgálat eredményeit. Ha acai termékeket használ, és MRI-vizsgálatot terveznek, forduljon egészségügyi szolgáltatójához.
 • Keveset tudunk arról, hogy biztonságos-e az acai használata terhesség vagy szoptatás alatt.

Klinikai összefoglaló

Az acai egy Dél-Amerikában őshonos pálmafa gyümölcse. Élelmiszerként fogyasztják és a hagyományos gyógyászatban használják. Az acai gyümölcs pépje és héja antocianinokban, proantocianidinekben és zsírsavakban gazdag (1) . Étrend-kiegészítőként forgalmazzák a koleszterinszint csökkentésére, a szív egészségének támogatására és antioxidáns tulajdonságai miatt.

A preklinikai kísérletek azt sugallják, hogy az acai gyulladásgátló (11) , antioxidáns (10) , proapoptotikus (2) (17) , daganatellenes (18) , atheroprotektív (13) és rákellenes (21) hatással rendelkezik. Az acai-kivonat gátolta a béta-amiloid gátlást, ami arra utal, hogy neuroprotektív hatása is lehet (19) . Egy rágcsálómodellben az acai poliszacharidok nazális beadása megerősítette a veleszületett immunitást a tüdőfertőzésekkel szemben (16) . Más állatkísérletek azt sugallják, hogy az orális acai kivonat segíthet megelőzni az edzés intoleranciáját, a szívhipertrófiát és a diszfunkciót szívizominfarktusban szenvedő patkányokban (20) .

Az embereken végzett vizsgálatok korlátozottak. Egyes vélemények szerint javulnak a gyulladás és az oxidatív stressz biomarkerei metabolikus szindrómában szenvedő egyéneknél (22) , valamint a túlsúlyos férfiak érrendszeri funkcióiban (23) . Más előzetes adatok azt sugallják, hogy az acai gyümölcslé meghosszabbíthatja a prosztata specifikus antigén PSA megduplázódási idejét visszatérő prosztatarákban szenvedő betegeknél (24) . Ezeket a megfigyeléseket azonban nagyobb, jól megtervezett tanulmányokban meg kell erősíteni.

Antioxidáns hatása miatt az acai megzavarhatja bizonyos kemoterápiás gyógyszerek hatását. A fertőzött acai gyümölcs fogyasztása a Trypanosoma cruzii-t, a Chagas-betegséget okozó protozoont hordozó rovarokkal együtt 178 akut betegséget eredményezett (12) .

Az acai pálma az Amazonas vidékén, Brazíliában őshonos, az ottani bennszülöttek egészségmegőrző, betegségmegelőző és vitalizáló tulajdonságai miatt az „élet fájának” nevezik. Évszázadok óta különböző fertőzések, paraziták és hasmenés ellen használják, a péppé zúzott bogyókkal bőrüket is ápolják. Bár külsőre inkább az áfonyára hasonlít, íze, frissen fogyasztva, a csokoládéra emlékeztet. Az acai pálmák általában gazdag termést hoznak, ám a gyümölcs 80 százalékát a magja teszi ki. Az acai pálma az Amazonas vidékén, Brazíliában őshonos, az ottani bennszülöttek egészségmegőrző, betegségmegelőző és vitalizáló tulajdonságai miatt az „élet fájának” nevezik. Évszázadok óta különböző fertőzések, paraziták és hasmenés ellen használják, a péppé zúzott bogyókkal bőrüket is ápolják. Bár külsőre inkább az áfonyára hasonlít, íze, frissen fogyasztva, a csokoládéra emlékeztet. Az acai pálmák általában gazdag termést hoznak, ám a gyümölcs 80 százalékát a magja teszi ki. Forrás: shuttertock.com

Az acai hatásmechanizmusa

Az acai (5) (6) antioxidáns tulajdonságait a reaktív oxigénfajták megkötésével (7) hozták összefüggésbe . Ezenkívül megvédte a humán vaszkuláris endothel sejteket az oxidatív stressztől és a gyulladástól, csökkentette az IL-6 és -8 expresszióját mRNS- és fehérjeszinten, valamint gátolta az adhéziós molekulák génexpresszióját és az NF-κB aktiválását (14) . Gyulladáscsökkentő hatások a NO vagy a COX gátlásán keresztül jelentkezhetnek (5) (8) . Egy cukorbeteg egérmodellben az acai mag kivonat megvédte a máj steatosisát a máj lipogenezisének csökkentésével, valamint az antioxidáns védekezés és a koleszterin kiválasztásának fokozásával (25) .

Az acai-ban szenvedő HL-60 leukémia sejtekben a kaszpáz 3 aktiválása révén apoptózis következhet be (2) . A különböző rosszindulatú sejtvonalakon kifejtett citotoxikus hatásokat az LC3BII fokozott expressziójának tulajdonították, amely az autofagoszóma képződés fehérjemarkere (18) .

Figyelmeztetés!

Kerülni kell a feldolgozatlan acai gyümölcslé ivását, mivel összefüggésbe hozható a Chagas-kór kitörésével (12) .

Gyógynövény-gyógyszer kölcsönhatások

Feltételezhetően az acai befolyásolhatja bizonyos kemoterápiás gyógyszerek hatását antioxidáns hatása miatt.

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Hivatkozások

 1. Schauss AG, Wu X, Prior L, et al. Phytochemical and nutrient composition of the freeze-dried amazonian palm berry, Euterpe oleraceae mart. (acai). J Agric Food Chem 2006;54(22): 8598-603.
 2. Del Pozo-Insfran D, Percival SS, Talcott ST. Acai (Euterpe oleracea Mart.) polyphenolics in their glycoside and aglycone forms induce apoptosis of HL-60 leukemia cells. J Agric Food Chem 2006;54(4):1222-9.
 3. Wang H, Cao G, Prior RL. Total Antioxidant Capacity of Fruits. J Agric Food Chem 1996;44(3):701-705.
 4. Plotkin MJ, Balick MJ. Medicinal uses of South American palms. J Ethnopharmacol 1984;10(2):157-79.
 5. Schauss AG, Wu X, Prior RL, et al. Antioxidant capacity and other bioactivities of the freeze-dried Amazonian palm berry, Euterpe oleraceae mart. (acai). J Agric Food Chem 2006;54(22): 8604-10.
 6. Rodrigues RB, Lichtenthaler R,Zimmermann BF, et al. Total oxidant scavenging capacity of Euterpe oleracea Mart. (acai) seeds and identification of their polyphenolic compounds. J Agric Food Chem 2006; 54(12):4162-7.
 7. Hassimotto NM, Genovese MI, Lajolo FM. Antioxidant activity of dietary fruits, vegetables, and commercial frozen fruit pulps. J Agric Food Chem 2005;53(8):2928-35.
 8. Matheus ME, de Oliveira Fernandes SB, Silvera CS, et al. Inhibitory effects of Euterpe oleracea Mart. on nitric oxide production and iNOS expression. J Ethnopharmacol 2006;107(2):291-6.
 9. Pacheco-Palencia LA, Talcott ST. et al. Absorption and biological activity of phytochemical-rich extracts from açai (Euterpe oleracea Mart.) pulp and oil in vitro. J Agric Food Chem. 2008 May 28;56(10):3593-600.
 10. Mertens-Talcott SU, Rios J, Jilma-Stohlawetz P, Pacheco-Palencia LA, et al. Pharmacokinetics of anthocyanins and antioxidant effects after the consumption of anthocyanin-rich acai juice and pulp (Euterpe oleracea Mart.) in human healthy volunteers. J Agric Food Chem. 2008 Sep 10;56(17):7796-802.
 11. Jensen GS, Wu X, Patterson KM, Barnes J. et al. In vitro and in vivo antioxidant and anti-inflammatory capacities of an antioxidant-rich fruit and berry juice blend. Results of a pilot and randomized, double-blinded, placebo-controlled, crossover study. J Agric Food Chem. 2008 Sep 24;56(18):8326-33.
 12. Nóbrega AA, Garcia MH, Tatto E, et al. Oral transmission of Chagas disease by consumption of açaí palm fruit, Brazil. Emerg Infect Dis. 2009 Apr;15(4):653-5.
 13. Xie C, Kang J, Burris R, et al. Açaí juice attenuates atherosclerosis in ApoE deficient mice through antioxidant and anti-inflammatory activities. Atherosclerosis. 2011 Jun;216(2):327-33.
 14. Noratto GD, Angel-Morales G, Talcott ST, et al. Polyphenolics from açaí (Euterpe oleracea Mart.) and red muscadine grape (Vitis rotundifolia) protect human umbilical vascular Endothelial cells (HUVEC) from glucose- and lipopolysaccharide (LPS)-induced inflammation and target microRNA-126. J Agric Food Chem. 2011;59(14):7999-8012.
 15. Moura RS, Ferreira TS, Lopes AA, et al. Effects of Euterpe oleracea Mart. (AÇAÍ) extract in acute lung inflammation induced by cigarette smoke in the mouse. Phytomedicine. 2012 Feb 15;19(3-4):262-9.
 16. Skyberg JA, Rollins MF, Holderness JS, et al. Nasal Acai polysaccharides potentiate innate immunity to protect against pulmonary Francisella tularensis and Burkholderia pseudomallei Infections. PLoS Pathog. 2012 Mar;8(3):e1002587.
 17. Dias MM, Noratto G, Martino HS, et al. Pro-apoptotic activities of polyphenolics from açai (Euterpe oleracea Martius) in human SW-480 colon cancer cells. Nutr Cancer. 2014;66(8):1394-405.
 18. Silva DF, Vidal FC, Santos D, Costa MC, et al. Cytotoxic effects of Euterpe oleracea Mart. in malignant cell lines. BMC Complement Altern Med. 2014 May 29;14:175.
 19. Wong DY, Musgrave IF, Harvey BS, Smid SD. Açaí (Euterpe oleraceae Mart.) berry extract exerts neuroprotective effects against β-amyloid exposure in vitro. Neurosci Lett. 2013 Nov 27;556:221-6.
 20. Zapata-Sudo G, da Silva JS, Pereira SL, Souza PJ, de Moura RS, Sudo RT. Oral treatment with Euterpe oleracea Mart. (açaí) extract improves cardiac dysfunction and exercise intolerance in rats subjected to myocardial infarction. BMC Complement Altern Med. 2014 Jul 8;14:227.
 21. Alessandra-Perini J, Rodrigues-Baptista KC, Machado DE, Nasciutti LE, Perini JA. Anticancer potential, molecular mechanisms and toxicity of Euterpe oleracea extract (açaí): A systematic review. PLoS One. 2018 Jul 2;13(7):e0200101.
 22. Kim H, Simbo SY, Fang C, et al. Açaí (Euterpe oleracea Mart.) beverage consumption improves biomarkers for inflammation but not glucose- or lipid-metabolism in individuals with metabolic syndrome in a randomized, double-blinded, placebo-controlled clinical trial. Food Funct. 2018 Jun 20;9(6):3097-3103.
 23. Alqurashi RM, Galante LA, Rowland IR, Spencer JP, Commane DM. Consumption of a flavonoid-rich açai meal is associated with acute improvements in vascular function and a reduction in total oxidative status in healthy overweight men. Am J Clin Nutr. 2016 Nov;104(5):1227-1235.
 24. Kessler ER, Su LJ, Gao D, et al. Phase II Trial of Acai Juice Product in Biochemically Recurrent Prostate Cancer. Integr Cancer Ther. 2018 Dec;17(4):1103-1108.
 25. de Bem GF, da Costa CA, da Silva Cristino Cordeiro V, et al. Euterpe oleracea Mart. (açaí) seed extract associated with exercise training reduces hepatic steatosis in type 2 diabetic male rats. J Nutr Biochem. 2018 Feb;52:70-81.
Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához