Ezeket látta már?

Emésztési problémák esetén így vesse be a fahéjat!

fahéj, emésztés, megfázás, IR, inzulinrezisztencia, cukorbetegség

A fahéj elsősorban fűszerként ismert, de a népi gyógyászat azonban számos jótékony hatása miatt előszeretettel használja. Mutatjuk, mennyi mindenben segíthet a fahéj!

A kasszia, kayu manis, karuvapatta neveken is ismert fahéjfa kérgének felhasználása visszanyúlik az Ókorba, sőt, a Biblia is számos helyen említi.

Az értékes fakéreg

A fahéj eredetileg távol-keleti főleg Kínában, Indiában, Sri Lankán, Vietnámban, és a környező szigetvilágban, valamint Kelet-Afrikában is - Tanzániában, Madagaszkár szigetén - őshonos. Népszerűsége miatt ma már iparszerűen is termesztett fafajta.

A babérfélék családjába tartozó fa akár 10-15 m-re is megnő, valódi értéke a fa ágainak a kérgében rejlik. Az ágairól lefejtett kéreg, a fakéreg képezi a felhasználás alapját, magát a fahéj tekercset. Bőségesen tartalmaz illóolajat, csersavat, nyálkát, gyantát, cukrot, keményítőt és fahéj aldehidet.

Mire jó a fahéj?

A fahéjt főként fűszerként ismerjük - természetesen, nemcsak nálunk, hanem az egész világon közkedvelt ízesítő. Az indiai, a török és az arab konyha is előszeretettel használja : nem csupán édes ételek, mártások és sütemények, hanem sós fogások és húsok fűszerezésére is. Az őrölt fahéj a mézeskalács, az almás lepény, a rétes, a fánk, a rizsételek, és a tejjel készülő ételek fűszerezésére használhatjuk, egészben pedig kompótok, befőttek, gyümölcslevesek és forralt bor készítésénél alkalmazhatjuk.

Gyógyászati felhasználása is sokrétű: a megfázás és emésztőrendszeri problémák hatékony gyógyítója lehet, ha teát készítünk belőle. Sőt, újabb kutatások szerint vegyületei hasznosak lehetnek a cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén, valamint néhány idegrendszeri eredetű betegségben, mint az SM (sclerosis multiplex) és az Alzheimer-kór.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

KÖVETKEZŐ CIKK>

Magas vércukor csökkentése - ezt a zöldséget építse be az étrendjébe!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: Rápóti-Romváry: Gyógyító növények