Ezeket látta már?

Gyógynövények: az aloe vera

Régóta igen népszerű gyógynövény. A valódi - vagy orvosi aloe eredete Szudán tájaira tehető. Száraz klímán él, Afrikában és India egyes részein igen elterjedt. Alkalmazása az ókorból ered, nagy múltra tekint vissza, bár az újabb keletű tudományos vizsgálatok eredményei nem mindig egyértelműek hatásait illetően.

Aloe vera

Gyógynövények: az aloe vera

Hol él: A pozsgás növény sivatagos, félsivatagos területeken honos, egyébként kertek dísznövényeként is ismert és kedvelt.

Küllemi leírás: A növény szára csekély, vagy egyáltalán nincsen, 60-100 cm magasra nő meg, levelei igen jellegzetesek. A levelek húsosak, vastagok, zöld, szürkészöld színűek, elülső és háti felszínükön apró fehér foltokkal. A levélszél jellemzően fogazott. A virágok nyáron jelennek meg, felállóak, sárgás 2-3 cm-es pártával. A növény gombával él együtt (mikorrhiza), így a talajból több ásványi anyagot tud hasznosítani.

Milyen drog* készül belőle: levelei kerülnek hasznosításra, gélszerű anyagát vonják ki, dolgozzák fel.

Mit tartalmaz: többféle mannán-származékot, antrakinon-glikozidákat, antront, lektineket.

Mire alkalmazható a gyógyászatban?

Helyi alkalmazásban: széleskörűen, elsősorban sebek és égési sérülések kezelésére (gélek, krémek formájában), valamint nemi szervi herpes és pszoriázis kezelesére is kipróbálták már. Bőrfertőzések, ciszták, és a tinea nevű bőrgomba kezelésére is alkalmazható.

Belsőleg: ezzel jóval óvatosabb a gyakorlat: diabéteszben, magasabb koleszterin- és lipidszint esetén, valamint colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) esetében ajánlható. Itt hiányoznak még a pontosan tervezett kontrollált klinikai vizsgálatok.

Még mire alkalmazható? A kozmetikai- és szépségiparban kiterjedt az alkalmazása, nedvesítő, hidratáló, bőrirritációt gátló hatása miatt, valamint megfázás, szénanátha esetén az orrnyálkahártyát helyreállítja. Védi a bőrt a kiszáradástól, kirepedezéstől, érdekes módon a zsíros bőrt is óvja – véd a fokozott faggyú- zsírtermelés ellen.

*drog: a növény gyógyászati célra alkalmazott, (általában) beszárított része

(forrás: wikipedia, Castleman: Gyógynövény-enciklopédia)

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához