Ez a vény nélküli gyógyszer helyettesítheti az Algopyrint

#algopyrin #metamizol #nodoryl #nodoryldolo
2019.07.24.

Szereti az Algopyrin tablettát és utálja, hogy fel kell íratni receptre? Itt az új, vény nélkül is kapható hasonmása.

A régi idők jól bevált láz- és fájdalomcsillapító hatóanyagának, a metamizolnak a tablettái hamarosan újra vény nélkül kaphatók lesznek a gyógyszertárakban. A név és a hatóanyagdózis azonban változik.

12 évvel ezelőtt vénykötelessé váltak a metamizolt tartalmazó gyógyszerek. Azóta sokan “csak” azért mentek el az orvoshoz, hogy 500 milligramm metamizolt tartalmazó tablettákat, Algopyrint írassanak fel maguknak.

A hatóanyag: metamizol

A metamizol régóta ismert és alkalmazott láz- és fájdalomcsillapító hatóanyag, aminek az alkalmazására általában láz, valamint erősebb fájdalmak esetén kerül sor, elsősorban akkor, ha az egyéb láz- és fájdalomcsillapító szerek hatása nem megfelelőnek bizonyul. Sokan láz, fejfájás, fogfájás vagy akár a menstruációval járó fájdalmak esetén is a metamizolos készítményekhez fordulnak.

Metamizolt tartalmazó gyógyszerek tablettaként, injekcióként, belsőleges oldatos cseppként és végbélkúpként is forgalomban vannak, különböző márkaneveken. Jelenleg valamennyi készítmény vényköteles. A metamizolos készítmények már újszülött kortól alkalmazhatók – megfelelő dozírozásban, orvosi felügyelet mellett.

Felnőttek és 15 éves vagy annál idősebb serdülők (> 53 kg) legfeljebb 1000 mg metamizolt szedhetnek, egyszeri adagban, ami naponta legfeljebb 4-szer, 6-8 óránként ismételhető, ami 4000 mg maximális napi adagot jelent.

A metamizol egyik legsúlyosabb, akár halálos kimenetelű, ugyanakkor nagyon ritka mellékhatása az agranulocitózis (a citoplazma-szemcséket tartalmazó fehérvérsejtek majdnem teljes hiánya a vérben)  lehet.

Amennyiben a metamizol terápia alatt a neutropéniára utaló tünetek, mint a láz, hidegrázás, torokfájás és szájüregi fekélyek bármelyike jelentkezik, a gyógyszer szedését azonnal abba kell hagyni, és kezelőorvoshoz kell fordulni.

500 mg helyett „csak” 250 mg metamizol lesz egy tablettában

Egy hazai gyártó, a Meditop Gyógyszeripari Kft. „Nodoryl Dolo” néven hozta forgalomba, immár vény nélkül a metamizol-nátriumot tartalmazó tablettákat. A hazai gyógyszerhatóság (OGYÉI) a tabletták kisebb metamizol-tartalma miatt engedélyezte az új generikus fájdalomcsillapító recept nélküli megvásárolhatóságát.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz