Mindenki ezt nézi most!

Allergiás a penicillinre? Lehet, hogy téved!

penicillin, allergia, tünetei, antibiotikumok, bőrviszketés,

A penicillin-allergiások többsége nem is allergiás a penicillinre. A magukat penicillin-allergiásnak mondók 95 %-a téved: azt hiszi, hogy allergiás a penicillinre, pedig más a baj!

A penicillinre allergiás személyeknél egyáltalán nem mindegy, hogy milyen antibiotikumot rendel az orvos. A téves öndiagnózis miatt egyéb antibiotikumok alkalmazására kerül sor, ami fokozza a rezisztencia terjedésének a kockázatát, és növeli a (súlyos) mellékhatások rizikóját. Ha bakteriális fertőzések kezeléséről van szó, a béta-laktám típusú antibiotikumok (pl. amoxicillin hatóanyag) a legbiztonságosabb és leghatásosabb antibiotikumok közé tartoznak. Azonban meglehetősen sok beteg vallja magát pencillin-allergiásnak, ami esetükben korlátozza náluk a penicillin-típusú gyógyszerek alkalmazását.

Amennyiben nekik van szükségük antibiotikum-kezelésre, akkor a penicillinek helyett egyéb, úgynevezett széles-spektrumú antibiotikumok rendelésére kerül sor. Jellemzően cefalosporin vagy fluorokinolon típusú antibiotikumot ír fel számukra az orvos.

Hogyan diagnosztizálható a penicillin allergia? Olvasson tovább!

A cefalosporinok és fluorokinolonok rendelése azonban – a penicillinekkel összehasonlításban - kifejezettebben fokozza a kórokozók ellenálló-képességének, a rezisztenciának a terjedését, illetve növeli az esetlegesen súlyos mellékhatások (köztük ízületeket, gyomor- és bélrendszert, szívműködést érintőkét is) kockázatát.

Penicillin allergia: sokszor tévednek a betegek

Az Amerikai Egyesült Államokban minden 10. lakos úgy vallja, hogy nála legalább egy alkalommal már jelentkeztek pencillin-allergiás panaszok. A legtöbben gyomor- és bélrendszeri panaszokat, és bőrviszketést hoznak fel példaként, ha tünetekkel kell körbeírni a (feltételezett) allergiájukat.

Az allergiatesztek ezzel szemben azt mutatják, hogy a magukat penicillin-allergiásnak vallók 95 százalékánál nem áll fenn penicillin-allergia!

Mi az allergia tünete, és mi nem?

Tényleges allergiás tünetként ismert a csalánkiütés (pirosas bőrkiütések), a toroktáji duzzanat, a nyelési nehézség, a szorító érzés a toroktájon és/vagy a mellkasban, a légzési nehézség, az alacsony vérnyomás vagy a megemelkedett pulzusszám (heves szívdobogás),- néhány példát felsorolva.

Az emberek nagyon gyakran olyan tüneteket, mint a hasmenés vagy a hasi görcsök fellépése is allergiának kiáltanak ki, miközben ezekben az esetekben nagy valószínűséggel (csupán) arról van szó, hogy a szedett antibiotikum megváltoztatja a bélflóra összetételét, ami puffadást, hasmenést okoz.

A penicillin allergiateszt eredménye a „biztos”

Ha egy beteg penicillinre allergiásnak vallja magát, az még nem jelenti automatikusan azt, hogy ő ténylegesen az is. Több szakember ilyen esetekben allergológiai vizsgálatot javasol – a beteg érdekében.

Az allergológiai teszt során teljes bizonyossággal kiderülhet, hogy valóban penicillin-allergiás-e az illető. Ha nem, akkor felesleges számára a penicillin(eke)t egyéb antibiotikum(ok)ra cseréli.

Ha valaki nem biztos abban, hogy ő penicillin-allergiás-e, megéri elvégeztetni egy allergológiai tesztet, ami tisztázza a helyzetet, és a jövőben, esetleges fertőzések esetén, megkönnyíti a megfelelő gyógyszeres kezelés felírását.

Ez is érdekelheti:

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész