Antibiotikumok: típusok, hatóanyagok érthetően

#antibiotikum #fertőző betegség #gyógyszer #terápia
2019.01.19.

Mielőtt beszednénk az antibiotikumot, nézzük meg, melyik, milyen hatóanyagú és mi ellen hatásos.

Béta laktám antibiotikumok

A béta laktám antibiotikumok a következőek: penicillinek, cefalosporinok, karbapenemek és monobaktámok. Jellemző rájuk a speciális, ún. béta laktám gyűrű struktúra, amely négy komponensből áll. A béta laktámok gátolják a baktériumok növekedését, a sejtfalra gyakorolt hatás révén. A bakteriális sejtfalban a molekulák kapcsolatai "hidakat" képeznek. Ezt a biokémiai folyamatot enzimek szabályozzák, és ezeket az enzimeket inaktiválják a béta laktám antibiotikumok.

Penicillinek

Bakteriális hatásspektrumuk szerint kerülnek felosztásra. Lássuk a csoportokat.

Szűk spektrumú penicillinek

Csak bizonyos baktériumokkal szemben hatásosak: a Gram-pozitív Staphylococcus aureus és a streptococcusok ellen.

  • Benzilpenicillin (penicillin G): csak injekcióban adható ma már (intravénásan) a készítményre érzékeny fertőzések esetén.
  • Procain penicillin: szintén injekcióban adható (izomba). A vegyületben lévő procain lassítja a véráramba történő abszorpcióját.
  • Benzatin penicillin: szintén izomba adható injekció formájában érhető el.
  • Phenoxymethylpenicillin (penicillin V): orálisan, azaz szájon át adható, legalább egy órával az étkezés előtt kell bevenni, mivel az étel ronthatja a felszívódását.

A ma már világszerte észlelhető baktérium-rezisztencia a penicillinek iránt hosszú évtizedek során alakult ki, felfedezésük óta. Mégis, bizonyos érzékeny kórokozók esetén ezek az elsőként választandó szerek. A csoportjukban van néhány, a Staphylococcus aureus ellen hatásos származék, amelyek béta laktamáz enzimeket termelnek, ezek: a dicloxacillin, flucloxacillin és meticillin. Orálisan adhatóak, de legjobban akkor szívódnak fel, ha éhgyomorra történik a bevételük.

Közepes spektrumú penicillinek

Ezek az amoxicillin és ampicillin, az előzőekben ismertetett csoporttal azonos aktivitásúak, de bizonyos légúti és húgyúti fertőzést okozó baktériumokkal szemben aktívabbnak bizonyultak.

Széles spektrumú penicillinek

E molekulák kombinációk, mert a penicillin származék mellett tartalmaznak egy klavulánsav nevű vegyületet is, amely meggátolja, hogy a baktériumok béta laktamáz enzimje lebontsa a penicillin molekularészt. Ezeket ma minden országban széles körben használják, főként a légúti bakteriális fertőzések kezelésében. Érdemes nem "elkoptatni" e szereket, hanem fenntartani olyan bakteriális fertőzések esetére, amelyek már más antibiotikumok ellen rezisztenciát mutatnak.

Cefalosporinok

Négy további csoportra, "generációra" oszthatóak. Az első csoport tagjai igen hatékonyak az ún. Gram-pozitív baktériumokkal szemben, amelyek gyakran okoznak bőr- vagy pl. sebfertőzéseket. A továbbiak inkább hatásosak a Gram-negatív baktériumok ellen, mint a húgyúti infekciók, és néhány légúti fertőzés kórokozói. Ezeket is kellő körültekintéssel kell alkalmazni, éppen a bakteriális rezisztencia elkerülésére.

  • Első generációs cefalosporinok Ezeket ma már kevéssé alkalmazzák, ilyen pl. a cefalexin, cefalotin, cefaclor.
  • Második generációs cefalosporinok Ezek a vegyületek ritkán kerülnek alkalmazásra (általában is), ilyen pl. a cefamandol és a cefuroxim.
  • Harmadik generációs cefalosporinok Ezek a vegyületek alkalmasak súlyosabb fertőzések kezelésére is, mint pl. a meningitis (agyhártyagyulladás). Ide tartozik pl. a cefotaxim, ceftriaxon, ceftazidim, cefpodoxim. Azért is alkalmasak ilyen speciális fertőzések kezelésére, mert bejutnak a liquorba (agy-gerincvelői folyadék), onnan pedig eljutnak az agy területére is.
  • Negyedik generációs cefalosporinok Ebbe a csoportba tartozik pl. a cefepim. Igen széles hatásspektrummal bír a baktériumok körében. Használata éppen ezért igen korlátozott, gyakorlatilag kórházban kerül csak alkalmazásra jelenleg. Olyan súlyos fertőzések kezelésére használatos, amelyek más terápiákra nem reagáltak.

Carbapenemek

Az alábbi vegyületek: meropenem, imipenem és ertapenem. Ez a csoport széles spektrumú, tehát igen sokféle baktérium ellen hatásos. Mégis célszerű használatát a rezisztens fertőzésekre fenntartani. Alkalmazásuk jelenleg még magas költségekkel jár. A béta-laktamáz enzimekkel szemben igen ellenállóak. Alkalmazásuk gyakoribbá válása fokozta a rezisztencia kialakulását, és hozzájárult pl. a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA), és a vancomycin-rezisztens enterococcus fertőzések (VRE) gyakoribbá válásához.

Monobactámok

Ez a csoport elsősorban Gram-negatív baktériumok ellen mutat hatásosságot. Ilyen pl. az aztreonam, amely súlyos fertőzésekben, mint szepszis (vérmérgezés) vagy szövődményes húgyúti fertőzésekben kerül alkalmazásra.

Forrás: EgészségKalauz