Ezeket látta már?

Antibiotikumok

Az antibiotikumok közül az első gyógyszer, a penicillin Alexander Fleming 1928-as felfedezése nyomán született meg.

Antibiotikumok

Az antibiotikumok a (kórokozó) baktériumok ellen ható gyógyszerek. Sokféle kórokozó baktérium létezik – és sokféle típusú és hatású antibiotikum. Minden antibiotikumra jellemző, hogy többféle baktériumra – és többféle betegségre is hatásosak.

Nem minden fertőzést okoznak baktériumok, léteznek vírusok, gombák, paraziták okozta fertőzések is. Például a közönséges megfázás, az influenza, a himlő mind vírusbetegség. Az antibiotikumok a vírusokra nem hatnak. Éppen ezért a megfázás és influenza kezelésére nem is szükséges antibiotikumokat adni (kizárólag az esetleges bakteriális szövődmények kezelésére, pl. tüdőgyulladás).

Sok esetben azonban nem lehet pontosan tudni, hogy a fertőzés baktérium- vagy víruseredetű. Ebben az esetben az orvos tapasztalata és a fizikális vizsgálat alapján eldönthető, hogy kell-e antibiotikumot rendelni a betegnek.

Sokan azért tartanak az antibiotikum-kezeléstől, hogy legyengíti az immunrendszert. Ez valójában nem így van. Az antibiotikum-kezelés igazi hátulütője viszont a rezisztencia kialakulása, vagyis a baktériumok ellenállóvá válnak a gyógyszeres kezelésre. Ennek oka az indokolatlan és túlzott antibiotikum használat, amely sok veszéllyel jár.

Az elmúlt évtizedek nem korlátozott antibiotikum használata miatt alakult ki a fenyegető rezisztencia veszélye, amely ma már súlyos gondokat okoz, különösen a kórházi fertőzések esetén. Van néhány jellemzően ellenálló baktérium, pl. a Staphylococcus aureus, amely nagyon sok antibiotikumra már rezisztens (ún. MRSA-törzsek). Minél többféle antibiotikumot használunk világszerte, annál fokozottabb a rezisztencia veszélye, és annál fontosabb a célzott antibiotikum-alkalmazás kérdése.

Az antibiotikumok általában biztonságosan adható gyógyszerek, kevés mellékhatással bírnak, és azok általában enyhék. Gyakoribb lehet a viszketés, gyomorfájdalom, hasmenés, hányinger, hányás. Sok antibiotikum csökkentheti a hormonális fogamzásgátlók hatását.

Ha valakinek antibiotikumot rendel az orvos, fontos szempont, hogy a teljes kúrát be kell szedni, nem szabad abbahagyni a kezelést, még akkor sem, ha 2-3 nap múlva már jobban érzi magát a beteg. Csak a teljes kúra biztosíthatja a gyógyulást, és a baktériumok teljeskörű eliminálását, a kiújulás meggátlását.

Forrás: MyDoctor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához