Mindenki ezt nézi most!

Teafaolaj és levendula illóolaj: mellnövekedést okozhatnak a kamaszkorú fiúknál

Teafaolaj és levendula illóolaj: mellnövekedést okozhatnak a kamaszkorú fiúknál

A teafa vagy a levendula illóolaját tartalmazó kozmetikumok és tisztálkodószerek túlzott mértékű használata a kamaszkor előtt álló fiúknál kóros mellnövekedést okozhat.

Az általános elképzelés az, hogy ami természetes eredetű, az nem árthat, mindez azonban téves. A gyógynövényekből nyert anyagoknak is lehetnek nem kívánatos hatásaik, a szakirodalom is beszámol például arról, hogy a levendula és a teafa illóolajok több összetevője ösztrogénszerű hatással rendelkezik. Ezek az illóolaj komponensek a pubertás előtt álló fiúgyermekeknél kóros mellnövekedést válthatnak ki. Hangsúlyozandó, hogy mindez nem gyártástechnológiai hiba vagy ipari szennyezés okozta probléma!

Több (kis)fiú melle növekedésnek indult

Már 2007 óta tudott, hogy a levendula- és a teafaolajok a férfi emlőmirigyek kóros megnagyobbodását okozhatják a serdülőkor előtt álló vagy a kamasz fiúknál. A szakirodalom 3 olyan esetről is beszámol, ahol fiúgyermekeknél, egy 4, egy 7, illetve egy 10 éves fiúgyermeknél a levendula- vagy teafaolaj-tartalmú kozmetikai termékek huzamosabb ideig való használata nem kívánt hatáshoz vezet.

Az egyik fiú hosszabb ideje levendulás tisztítóbalzsamot használt, a másik levendula- és teafaolajos samponnal mosott hajat napi gyakorisággal, és reggelente hasonló összetételű géllel kezelte a haját, míg a harmadik fiú rendszeresen levendulás szappannal tisztálkodott és alkalmanként levendulás krémet kent magára. A „mellékhatások” tehát a túlzott használatra voltak visszavezethetők.

Megnyugtatásul szolgálhat, hogy a készítmények használatának abbahagyását követően mindhárom fiúgyermeknél a mellek visszafejlődtek, azaz hormon-háztartásuk helyreállt.

Módjával használjuk az illóolajokat!

Nemrégiben tudományos kísérletekkel sikerült igazolni a mellékhatásért felelős vegyületeket, nevezetesen az eukaliptolt, a terpin-4-olt, a limonént, az alfa-terpineolt, a linalil-acetátot, a linaloolt, az alfa-terpinént és a gamma-terpinént.

Kiderült, hogy ezek a vegyületek az emberi szervezetben a női nemi hormonra, az ösztrogénre jellemző hatásokkal bírnak. Mivel a felsorolt komponensek nemcsak a levendula és a teafa illóolajában találhatók meg, hanem még legalább 65 egyéb illóolajban is, fokozott figyelem szükséges ezen a téren. Kerülendő tehát egyes illóolajok egyoldalú, nagymértékű (túl)használata!

Gyulladás a fájdalom: ezek a gyógynövények segíthetnek

Tisztálkodhatnak-e egyáltalán illóolajos szerekkel a fiúgyermekek?

A vizsgálatot végző szakemberek óvatosságra intenek, és a kamaszkor előtt álló vagy kamaszkorú fiúgyermekeknél inkább nem javasolják a levendula- és teafaillóolajos szerek használatát. Azaz, az iskolás fiúk ne fürödjenek minden este levendulás illóolajban!

Abban az esetben, ha a mellnagyobbodás jelei tapasztalhatók, az érintett kozmetikumok és tisztálkodószerek használatának azonnali abbahagyása javasolt.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz