Ezeket látta már?

Ezért listavezető Magyarország a vastagbélrák megbetegedésben Európában

vastagbélrák

Évente körülbelül 215000 európai lakos veszíti el az életét vastag- és végbélrákban - Magyarországon a statisztikák ennél sokkal rosszabbak. Lakosságszámra vetítve Európában a magyar férfiak körében a leggyakoribb a vastag- és végbélrák.

A daganatos megbetegedések a leginkább rettegett kórképek közé tartoznak. A vastagbélrák-szűréseken való részvétellel sokat lehetne tenni azért, hogy kevesebb magyar ember életét követelje a vastag- és végbélrák.

A vastag- és végbélrák (idegen szóval kolorektális rák) valamennyi daganatos megbetegedés közül a második leggyakoribb Európa-szerte. Ez azt jelenti, hogy 3 percenként hal meg egy európai lakos vastag- és végbélrák miatt. A magyar kép ennél sokkal lehangolóbb. Hazánkban a férfiak körében kétszer nagyobb eséllyel fordul elő kolorektális rák, mint az európai átlag, és a nőknél is közel ilyen rossz az arány.

Miért halnak meg annyian vastag- és végbéldaganat miatt?

A vastag- és végbélrák okai között kutatva számos tényező felfedezhető, amik a következők:

 • jelentős mértékű alkoholfogyasztás (minden 10. kolorektális daganat létrejöttéért az alkoholfogyasztás okolható),
 • feldolgozott élelmiszerek nagy mennyiségben való fogyasztása,
 • alacsony kalcium-bevitel,
 • elhízás,
 • dohányzás,
 • genetikai tényezők, a családban előfordult kolorektális daganat.

A vastag- és végbéldaganat tünetei

A kolorektális daganatra különféle tünetek hívhatják fel a figyelmet. Ilyen például a végbélből származó vérzés, a véres széklet, a székelési szokások megváltozása, hasi fájdalom, étvágycsökkenés vagy indokolatlan fogyás. Ezeknek a jeleknek az észlelésekor azonban már sok esetben előrehaladott állapotban van a betegség. Lényeges tudni, hogy a korai felismerésre a vastagbélrák-szűrés kínál lehetőséget.

Minél korábban felismerik a kezdődő daganatot, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. A korai stádiumban felismert vastag-és végbél daganatok esetén a betegek 90 %-a 5 évnél hosszabb időt él, míg ugyanez az arány 2. stádiumban diagnosztizált eseteknél már csak 71 % (a kolorektális ráknak 4 stádiuma van, az 1. a korai).

Fontos a szűrés, de csak kevés magyar vesz részt

A szűréseken való részvétel és az időben történő felismerés 20-30 %-kal csökkentheti az esélyét a kolorektális rákban való elhalálozásnak. Míg Európa számos országában rutinszerű a rendszeres vastagbélrák-szűréseken való részvétel, és a lakosság több mint fele részt vesz azokon, addig Magyarországon a szűrővizsgálatra meghívottak (50-74 éves lakosok) csak igen csekély hányada aktív.

Sokan a szégyenérzetük miatt nem akarnak a vastagbélrák-szűrésen részt venni, miközben tudni kell azt, hogy a szűrővizsgálatok nagy többségükben „csak” a széklet vizsgálatán alapulnak, nem pedig kolonoszkópiás (tükrözéses) beavatkozáson. Azaz olyan, fájdalommal nem járó szűrővizsgálatról van szó, amivel évente akár több mint ezer magyar lakos életét lehetne megmenteni.

Hogyan előzhető meg a kolorektális daganat?

A vastagbélrák-szűréseken való rendszeres részvétel mellett a mindennapokban is tenni kell a kolorektális rák megelőzéséért

 • a mérsékelt alkoholfogyasztás,
 • az egészséges testsúly megtartása,
 • a dohányzás mellőzése,
 • a rendszeres fizikai aktivitás, mozgás,
 • a feldolgozott élelmiszerek, telített zsírok fogyasztásának csökkentése, illetve
 • a fokozott rost- és kalciumbevitel révén.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz