Ezeket látta már?

Hiperbarikus oxigénterápia: erről tudnia kell, ha cukorbeteg vagy sztrókos

hiperbarikus oxigénterápia cukorbetegség sztrók

A hiperbarikus oxigénterépia alkalmazását sportolók rehabilitációjával kezdték el, de számos kórképben igazolták már jótékony hatását.

Hiperbár terápiával Európa-szerte több mint 200 helyen várják a gyógyulni vágyókat. Hazánkban sajnos nem elterjedt módszer. Magyarországon az ORMOS Intézetben található a kisméretű hiperbár kamra, illetve most újabb egészségügyi intézmény nyílt Miskolcon, ahol igénybevehető. A B1 Medical magánrendelő bemutatóval egybekötött ünnepélyes átadását csütörtökön tartották - tudósított a boon.hu.

– A hiperbarikus oxigénterépia sejtszinten hat, így nagyon hatékony krónikus betegségek, többek közt a magas vérnyomás, cukorbetegség, stroke utáni állapot vagy például meddőség kezelésére. Az orvosi felügyelettel végzett oxigénterápiával világszerte kiváló eredményeket értek már el a rehabilitációk során – ismertette dr. Bárány Miklós belgyógyász főorvos.

Miben segít az oxigénterápia?

Az oxigénterápia számos pozitív hatást gyakorol a szervezetre: segíti a sejteket hosszabb és aktívabb életben maradásban, elősegíti az elhalt sejtek feloldódását, és növeli a bőr nedvességtartalmát és ellenállóképességét. Emellett javítja a fejbőr állapotát, serkenti a hajhagymák működését és segít visszanyerni a haj természetes szépségét és egészségét.

Az oxigénterápia alkalmazása segíthet lerövidíteni bizonyos betegségek kezelési idejét, valamint fontos szerepet játszik az egészségmegőrzésben is. Különösen ajánlott olyan esetekben, amikor más kezelési módszerekkel nehezen gyógyítható betegségekről van szó, például a Covid-19 betegséget követő szellemi funkcióromlás, memóriazavarok vagy légszomj esetén.

A post-Covid időszakban az oxigénterápia segíthet a fizikai terhelhetőség romlása és a légszomj kezelésében, és hozzájárulhat a rehabilitációs idő lerövidítéséhez. Összességében az oxigénterápia sokféle egészségügyi probléma esetén hasznos lehet, és segíthet az életminőség javításában és a gyógyulás elősegítésében.

Hogyan működik a hiperbarikus oxigénterépia?

A hiperbár kamra egy régi szabály, a Henry-féle gáztörvény előnyét használja ki, miszerint a gázok folyadékban való oldhatósága nyomásfüggő, így magasabb nyomáson nagyobb mennyiségű gáz oldódik be a folyadékba. A páciensek túlnyomásos kamrában oxigénmaszkon át 92 százalékos töménységű oxigént lélegeznek be.

 • A hiperbár terápia során a megnövekedett környezeti nyomás miatt már nemcsak a vörösvértestek szállítják az oxigént, hanem a vér folyékony fázisa, a vérplazma is.
 • A kezelés hatására a vérplazmában oldódott oxigén mennyisége a normális körülményekhez képest a többszörösére nő, kiemelkedően javítva ezzel a sejtek és szövetek oxigénellátását.
 • A magas O2-koncentrációjú vér a véredényeken keresztül a test minden részére elszállítódik.
 • Minél nagyobb a vérplazma oxigén-koncentrációja, annál mélyebben tud a szervekbe, szövetekbe diffundálni – akár négyszer nagyobb távolságra is, mint azt normál körülmények között tenné.
 • Az ellenőrzött körülmények között megnövelt nyomás és a tiszta oxigén együttes hatása segíti elő a betegek intenzívebb és speciálisabb gyógyulását. A kezelés nem megterhelő, fájdalommal nem jár, fekvő helyzetben történik, folyamatos asszisztensi felügyelet mellett.
 •  Alkalmazása előzetes szakorvosi vizsgálathoz kötött.

Ilyen esteekben ajánlott a hiperbár terápia

Legnagyobb számban a következő kórképek esetén alkalmazzuk: COVID19 betegséget követően kialakuló fizikai vagy szellemi terhelés romlás, koszorúér betegség, agyi, vagy alsó végtagi érszűkület, nehezen gyógyuló sebek, műtéteket követő rehabilitáció. Ezektől eltérő esetekben egyedi elbírálással indikálható a kezelés - tájékoztat az ORMOS Intézet oldala.

A post covid szindrómával kapcsolatos idegrendszeri, pszichiátriai tünetek, a lehangoltság, motivációhiány, esetenként súlyos memóriazavar komoly kihívás elé állítják az orvostudományt. Mindezidáig egyik gyógyszeres, vagy nem gyógyszeres kezelés sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így egyre újabb és újabb kezelési lehetőségeket keresünk - írja az intézet.

"Eddig is ismert volt a hyperbar O2 kezelés központi idegrendszerre, szellemi funkciókra kifejtett pozitív hatása, ezért folytak vizsgálatok a módszer post covid alkalmazását illetően is. Ezek a vizsgálatok rendre igazolták a hyperbar O2 kezelés létjogosultságát post covid szindrómában. A kezelés fájdalmatlan, elővizsgálatot követően szinte teljesen veszélytelen új megközelítése a post covid szindrómában jelentkező idegrendszeri tünetek enyhítésének."

Mikor nem ajánlott az oxigénterápia?

Mindenképp javasolt a szakorvossal történő előzetes konzultáció, amennyiben az alábbiak bármelyike fennáll:

 • nem kezelt légmell (pneumothorax)
 • magas vérnyomás súlyosabb formái
 • epilepszia
 • felső légúti fertőzések
 • gyulladásos állapotok
 • fül-orr-gége régió rendellenességei
 • klausztrofóbia
 • láz
 • mellkasi műtétek utáni állapot
 • radiológiai módszerekkel látható aszimptomatikus tüdő léziók
 • terhesség
 • tüdőtágulat (emfizéma)

Poszt-covid: ezzel a 3 tünettel jobb orvoshoz fordulni!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

magas vérnyomás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához