Mindenki ezt nézi most!

Ihatok grapefruitlevet, ha gyógyszert szedek?

2017.07.31. Módosítva: 2017.07.31.
grapefruit_1

A citruslevek, azon belül is a grapefruitlé páratlan előnyökkel bír magas C-vitamin tartalmának köszönhetően. Ugyanakkor sokan mégsem merik fogyasztani rendszeres gyógyszerszedés mellett. Utánajártunk, kell-e aggódnunk?

Az orvosi, gyógyszerészi szakma számára már ismert jelenség az ún. grapefruitlé-interakció. A gyógyszerleírásokban szerepel is a kölcsönhatások között, hogy mely gyógyszerek azok, amelyekkel együtt fogyasztva veszélyes interakciók fordulhatnak elő.

A hatás lényege, hogy a grapefruitlé növeli, gyorsítja a gyógyszerek felszívódását, ha az előírt dózisnál (és szérumszintnél) magasabb érték jön létre, hirtelen, ez nemvárt hatásokhoz, kellemetlen mellékhatásokhoz vezethet.

Ihatok grapefruitlevet ha koleszterincsökkentőt szedek?

Lássunk egy élő példát: koleszterincsökkentők (statinok) mellett fogyasztott grapefruitlé a statin hatás "felerősítése" révén hozzájárulhat a májkárosító, izomkárosító hatás kialakulásához.

Még a gyógyszerbevételtől távolabb eső (több órával korábban/későbben) grapefruitlé-fogyasztás is veszélyes lehet, tehát ahol a betegtájékoztató erre kitér, célszerű a grapefruit gyümölcs és a grapefruitlé fogyasztását mellőzni.

Mindenképpen kérdezzük meg kezelőorvosunkat, hogy fogyaszthatjuk-e kedvenc italunkat! Mindenképpen kérdezzük meg kezelőorvosunkat, hogy fogyaszthatjuk-e kedvenc italunkat! Forrás: EgészségKalauz

Lássuk, milyen gyógyszereknél, gyógyszercsoportoknál fordulhat ez elő:

  • Sztatin típusú koleszterincsökkentők
  • Egyes vérnyomáscsökkentők, pl. a nifedipin hatóanyagúak
  • Egyes szervátültetéskor alkalmazott szervkilökődés-gátlószerek (ciklosporin)
  • Szorongásoldók (buspiron)
  • Szívritmuszavarban alkalmazott szerek (amiodaron)
  • Antihisztaminok (fexofenadin)

Természetesen nem a teljes gyógyszercsoport érintett itt sem, hanem csak a megjelölt hatóanyagokat tartalmazó készítmények. Az orvossal, gyógyszerésszel ezt mindig meg kell beszélni!

Túl magas – vagy túl alacsony gyógyszerszintek?

Nézzünk a színfalak mögé... Sok gyógyszer az ún. CYP3A4-enzimrendszer segítségével kezdi meg bomlását a vékonybélben. Ez az enzimcsoport főként a májban fordul elő, de egyéb szervekben is megtalálható. A grapefruitlé egyes anyagai pont ezt a lebomlást gátolják, blokkolják az enzimrendszert. Ezért lesz magasabb a szokásosnál a gyógyszerek vérszintje, és ezért maradnak hosszabb ideig a szervezetben.

Ráadásul a CYP3A4 enzimek szintje emberenként változó, tehát még csak nem is egyformán hathat a grapefruitlé ilyen értelemben a gyógyszerszedés mellett ...

Az újabb kutatások szerint meglepően, egyes gyógyszereknél paradox módon hat a grapefruitlé: felszívódást csökkenthet, lássunk erre is egy példát:

A grapefruitlé csökkenti az antiallergiás fexofenadine felszívódását, így hatása a vártnál, megszokottnál csekélyebb lesz.

Tudta, hogy a citrusfélék kölcsönhatása léphetnek a pajzsmirigy készítményekkel?

Ezért az e hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek leírásában szerepel, hogy nem szabad mellette grapefruitlevet fogyasztani. Ennek ok viszont nem az előző, hanem sokkal inkább a gyógyszermolekulák szállításával kapcsolatos rendszer blokkolása – ha a gyógyszer nem jut el a hatás helyére, nem is tud hatni...

Mi a legfontosabb teendő?

Amikor a beteg elolvassa a gyógyszerek dobozában lévő tájékoztató szöveget, gondosan meg kell figyelni, hogy kitérnek-e a grapefruitlével kapcsolatos megjegyzésre. Ha igen, akkor a gyógyszerszedés idején e gyümölcs és gyümölcslé fogyasztása teljes mértékben kerülendő.

Forrás: EgészségKalauz