Ezeket látta már?

Véralvadásgátlót szedek, mit vehetek be, ha influenzás vagyok?

influenza véralvadásgátló megfázás gyógyszerkölcsönhatás

A tél időszakban igen kevesen mondhatják el magukról, hogy a megfázás, influenza teljesen elkerüli őket. Amennyiben mégis jelentkezik az orrfolyás, köhögés, láz, úgy sokan különböző készítményekhez, gyógyszerekhez, vitaminokhoz nyúlnak.

Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája azonban felhívja a figyelmet arra, hogy nem mindegy, hogy a véralvadásgátló terápiában részesülők mit is használnak ilyenkor.

Tél, megfázás, influenza

A téli hónapokban - főként a januárban és a februárban- indul az influenza szezon, melynek során igen sokan kényszerülnek ágyba. A patikák számtalan javulást ígérő készítményt - gyógyszereket, teákat, vitaminokat, táplálékkiegészítőket- kínálnak, melyekkel könnyebben átvészelhető ez a kellemetlen időszak.

Viszont igen körültekintően kell megválasztani, ki mit is vesz be, ugyanis nem mindegy, ki milyen egyéb gyógyszert szed mellette.

Mire ügyeljenek a véralvadásgátlót szedők?

Azok, akik bizonyos okok miatt a kumarinokkal végzett véralvadásgátló terápiában részesülnek, nem mindegy, mit is választanak. Ezek ugyanis olyan antikoagulánsok, melyek hatását -gyógyszerkölcsönhatások révén- nagy mértékben csökkentik/növelik egyes gyógyszerek, táplálékkiegészítők.

Láz-és fájdalomcsillapítók

Az influenza sajnos magas lázzal és rossz közérzettel jár, így a láz-és fájdalomcsillapítók szinte biztos, hogy előkerülnek. Közülük a leggyakrabban aspirint, NSAID-ot (non-szteroidos gyulladáscsökkentők), ibuprofent, paracetamolt, diclofenac-ot stb. használnak.

“Nagyon fontos tudni, hogy a legtöbb láz-és fájdalomcsillapítót nem lehet véralvadásgátló mellett szedni, mivel megnövelik annak hatását és ezáltal fokozzák a vérzéses mellékhatások veszélyét. A legbiztonságosabb, ha kis dózisban metamizole sodium vagy paracetamol hatanyagú gyógyszert használ. Viszont fontos, hogy bármit is szed, egyeztessen orvosával, illetve ha mellékhatásokat, vérzést tapasztal, azonnal jelezze és hagyja abba a készítmény szedését”- figyelmeztet a professzor, aki hozzátette, hogy ebben az időszakban az INR ellenőrzést tanácsos sokkal gyakrabban végezni.

Táplálékkiegészítők, vitaminok

Akár megelőzés, akár a gyógyszeres kezelés kiegészítése gyanánt, influenza esetén a családtagok, barátok, gyógyszerészek gyakran javasolnak különböző táplálékkiegészítőket, vitaminokat. Az elsődleges, amire oda kell figyelni, az az adott készítmény K-vitamin tartalma, mely jelentősen befolyásolja a kumarin-származékok hatását, mivel egyik fő szereplője a véralvadási folyamatoknak. Természetesen a betegek nincsenek eltiltva a K-vitamintól, viszont arra ügyelni kell, hogy minden nap közel azonos mennyiséget fogyasszon belőle. Éppen ezért nem mindegy, mely multivitamin illetve táplálékkiegészítő tartalmaz K-vitamint (ilyen pl. a tőzegáfonya, fokhagyma, gingko biloba tartalmú készítmények is).

Házi gyógymódok, gyümölcsök

Megfázás, influenza esetén sokan nyúlnak vitamindús gyümölcsökhöz, zöldségekhez, készítenek forró húslevest, illetve fertőtlenítik torkukat egy kis pálinkával. Zöldség/gyümölcs esetén a K-vitamin tartalomra kell ügyelni (magas K-vitamin tartalmú a narancs, áfonya, málna, avokádó, paprika, paradicsom, káposzta). Égetett szeszes italok is kölcsönhatásba léphetnek a kumarinokkal!

Ha tart az esetleges étel-és gyógyszerkölcsönhatásoktól, válasszon NOAC (új típusú véralvadásgátló) készítményt, melynek során nem kell fokozottan ügyelni arra, mivel is szeretne harcolni az influenza ellen! Ezt azonban csak orvosa tudtával és beleegyezésével és -főleg kezdetben- ellenőrzés mellett alkalmazhatja.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fájdalomcsillapító és véralvadásgátló? Ezekre figyeljen ha együtt szedi!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

véralvadásgátló

Forrás: Trombózisközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához