Ezeket látta már?

Bebizonyították: tényleg gyógyít a nagyi húslevese

husleves_0

Ttényleg jót tesz a betegeknek a húsleves?

A hagyományos, forró húsleves nemcsak a testet, hanem a lelket is átmelegíti, és valójában nincs évszakhoz kötve a fogyasztása - nyáron is imádjuk. Ráadásul a szakemberek szerint a húsleves gyógyító hagyományának tudományos alapja is van.

Segít meggyógyulni az influenzából?

Hűvösebb időben gyakrabban fertőződhetünk meg olyan vírusokkal, melyek kellemetlen felső légúti tüneteket okoznak: köhögést, orrdugulást, lázat, fej- és torokfájást. E mellé általános levertség, gyengeség, fáradékonyság is társulhat– a legszívesebben ki sem bújnánk a takaró alól, és még a tévénézést is megerőltető szellemi tevékenységnek érezhetjük. A vírusfertőzések általában egy-két hét alatt maguktól is elmúlnak, a gyógyulást nem segítik, gyorsítják meg az antibiotikumok, és a gyógyszerekkel csak a tüneteket enyhíthetjük.

Több kutatás is foglalkozott azzal, miért érdemes a betegeknek húsleves fogyasztania: egyrészt, a gőzölgő, meleg folyadék segít fellazítani a torokban, a légutakban lévő váladékot, így attól könnyebben szabadulhatunk meg (az orrfújáson, köhögésen keresztül), másrészt a húsleves segíti a légutakban található csillócskák munkáját, melyek feladata a kórokozók eltávolítása a szervezetünkből.

Petrezselyem, az igazi vitaminbomba: 4-szer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom

A levesben található hús, valamint a zöldségek is segíthetik a gyógyulásunkat. A leves igen tápláló, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, könnyen emészthető, és még az is el tudja kortyolgatni, kanalazgatni, akinek egyébként nehézséget vagy fájdalmat okoz a nyelés vagy éppen nincs étvágya.

Folyadékpótlásra is tökéletes

A leves a folyadékot is pótolja, ezzel pedig nemcsak a tüneteket enyhítheti, hanem a gyógyulásban is segíthet.A folyadékfogyasztás megelőzi a kiszáradást (ez különösen fontos akkor, ha a hánytunk vagy hasmenésünk is volt), többek között a nyálkahártyák kiszáradását is, így a köhögés, tüsszögés, orrfújás sem lesz olyan kellemetlen.

Bár a húsleves önmagában is igen jót tesz a betegeknek,bizonyos fűszerekkel tovább javíthatjuk a hatását, például a hagyma és a fokhagyma segít legyőzni a betegségeket okozó mikrobákat. Szintén rendkívül jó hatású a gyömbér, mely nemcsak az immunrendszerünk működésére van jó hatással, de a gyulladást is csökkenti, javítja az emésztést, sőt a torokfájdalmakat is enyhítheti. A kurkuma is erősíti az immunrendszerünket, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai is vannak.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához