Másnaposság ellen ezt vegye be

#alkohol #másnaposság #másnaposság elen #gyógyszer
2021.05.14.
Másnaposság ellen ezt vegye be

Hogyan kezelhető a macskajaj? Mit tegyünk, hogy a sok alkohol miatt ne fájjon a gyomor és a fej? Sokan patikaszerekbe fektetik a bizalmukat, lássuk, mire képesek a gyógyszerek ezen a téren!

Hétvégén rendszerint nő az alkoholfogyasztás., ami megbosszulja önmagát. A másnaposság részeként leggyakrabban szomjúságérzet, fáradtság, koncentrációs zavarok lépnek fel, erről szinte minden másnapos beszámol. Emellett, igen gyakorinak tekinthető a fejfájás és hányinger/hányás jelentkezése; továbbá, minden ötödik ember szorongást tapasztal a túl sok alkohol miatt.

Bombabiztos megelőző módszer nem létezik!

Valójában senki sem bírja a szeszt: minél magasabb ugyanis a vérben az alkoholszint, annál kifejezetten jelentkeznek az alkoholfogyasztás mellékhatásai és következményei. Lényegtelen az, hogy bor, sör, pezsgő, likőr vagy koktélok okozták-e az emelkedett véralkoholszintet, csak a véralkoholszint számít.

Sajnálatos módon, nincs olyan patikaszer, ami ki tudná védeni az alkoholfogyasztás következményeit, ami ahhoz vezetne, hogy az alkoholfogyasztás ellenére nem nő meg a vér alkoholszintje, és – túlzott mértékű fogyasztás esetén - nem tapasztalhatók a másnapos tünetek.

Hiábavaló az ivás után azonnal bevett pirula

Sokan arra esküsznek, hogy egy kiadós ivászat után azonnal bevett fájdalomcsillapító tablettával megelőzhetők a másnapos tünetek. Ők tévednek. Tudni kell, hogy ha valaki akkor vesz be fájdalomcsillapító gyógyszert - paracetamol, acetilszalicilsav vagy ibuprofén hatóanyaggal -, amikor a szervezete alkohollal telített, fokozott terhelésnek teszi ki a máját. Ez különösen veszélyesnek bizonyul az egyébként is májkárosító mellékhatásokkal fenyegető paracetamol esetén. Ebben az esetben ugyanis az alkohol és a paracetamol májkárosító hatása összeadódik, aminek igen súlyos következményei lehetnek.

A legjobb, amit az ivás után, de még a másnaposság előtt tenni lehet, az a fokozott mértékű vízbevitel (tiszta víz formájában), illetve a többször kis adagokban történő étkezés.

Ha már megtörtént a baj…

Már kialakult fejfájásnál más a helyzet. fájdalomcsillapítók segíthetnek a bajon, és ibuprofénes fájdalomcsillapítók bevétele javasolható. Azoknál, akik gyomorpanaszokkal küzdenek, a gyomorsavkötő készítmények (magnézium-, kalcium- vagy alumínium-sós, vény nélkül kapható patikaszerek) segíthetnek a kínokon.

Olvasson tovább! Ezt teszi az alkohol a szervezetünkkel!

Arra, hogy a jövőben lesz-e ellenszere a másnaposságnak, nehéz válaszolni. Vannak próbálkozások különféle egzotikus növényekkel, amik enyhíthetik a másnaposság tüneteit. Ilyen például a vörös ginzeng, amivel kapcsolatosan ugyan biztatóak az első eredmények, de még távol állunk attól, hogy egy a macskajaj kezelésére alkalmas szerként tekinthessünk rá. Egyelőre marad tehát útravalóként az, hogy aki nem akar másnapos lenni, az csak mértékkel igyon.

Dr. Budai Marianna PhD., szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz