Ezeket látta már?

Mindennapi gyógyszereink

Bármilyen betegség eredményes kezelése csak szoros és hatékony orvos-beteg együttműködés során valósulhat meg. A kezelőorvos legjobb tudása szerint határozza meg a beteg számára legmegfelelőbb terápiát, a páciens pedig pontosan be kellene tartsa a szakember utasításait. Igen fontos a helyes gyógyszerszedési gyakorlat: ehhez nyújt segítséget a következő cikk.

Ha betegsége miatt tartós gyógyszerszedésre szorul, lényeges azt rendszeresen, az előírások szerint megtenni. Adott időközönként pedig keresse fel kezelőorvosát és számoljon be neki állapotáról.

Mindennapi gyógyszereink

Érdemes a látogatás előtt listát készíteni kérdéseiről, aggályairól, így biztosan nem marad ki semmi. Ha pedig attól tart, hogy nehézséget fog okozni a hallottak megértése, megjegyzése, kérje meg egy rokonát, vagy ismerősét, hogy kísérje el.

Mely információk lehetnek fontosak az orvos számára?

Minden gyógyszer számít, amikor orvosa arra kíváncsi milyen készítményeket használ. Ne feledkezzen meg róluk, akár receptköteles gyógyszerek, akár vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, megfázás elleni készítmények, hashajtók, savlekötők. Megemlítendők továbbá a szemcseppek, vitaminok, gyógynövénykészítmények, étrend-kiegészítők, krémek, helyileg használható szerek.

Rendszeresen keresse fel orvosát, amennyiben állandóan szednie kell egy bizonyos gyógyszert. Így ellenőrizheti, hogy az valóban hat és megfelelő-e az adagolás. Ez utóbbi különösen fontos, ha változtatott életmódján, például többet mozog, mint amikor a gyógyszert elkezdte szedni. Önhatalmúlag azonban soha ne hagyja abba egy gyógyszer szedését, ezt mindig előzze meg a kezelőorvossal történő egyeztetés.

A részletes és pontos kórtörténet kiemelten fontos az orvos számára. Minden betegség megemlítendő, amin átesett, vagy jelenleg is fennáll. Mondja el, hogy ezekre eddig milyen kezelést kapott. Az allergiák szintén megemlítendők.

A táplálkozási szokások akár a gyógyszerek hatását is befolyásolhatják. Ha speciális diétát követ, vagy szándékában áll egy ilyet elkezdeni, feltétlen jelezze orvosának. Említse meg, hogy mennyi kávét, teát, alkoholt fogyaszt, ha dohányzik, vagy valamilyen étrend-kiegészítőt szed.

Végezetül nagyon fontos tájékoztatni róla a kezelőorvosát, ha gondjai vannak a gyógyszerszedéssel. Esetleg problémát jelent az egyes gyógyszereit megkülönböztetni egymástól, vagy rendszeresen elfelejti bevenni azokat. Ha a szilárd formájú gyógyszer (kapszula, tabletta) lenyelése okoz gondot, felírhatnak Önnek folyékony készítményeket. Beszéljék meg azt is, ha a gyógyszerszedést nem tudja beilleszteni a napirendjébe. Ha például nem megoldható a napi négyszeri bevétel, elképzelhető, hogy létezik más gyógyszer, amiből csak egyet kell bevenni.

Ne feledje, hogy a gyógyszerész is felvilágosítást adhat a készítmények hatásával, alkalmazásával, lehetséges mellékhatásaival és az esetleg fellépő gyógyszerkölcsönhatásokkal kapcsolatban.

A legfontosabb kérdések vényköteles gyógyszerek szedésekor

Mi a gyógyszer neve, és hogyan kell alkalmazni? Van-e olcsóbb készítmény azonos hatóanyaggal?

Mennyi ideig szükséges szedni a gyógyszert?

Étkezés előtt, vagy után kell-e bevenni?

Más gyógyszerek befolyásolják-e a hatását?

Alkalmazható-e vény nélkül kapható készítményekkel együtt?

Mi a teendő, ha elfelejtett bevenni egy adagot?

Mennyi időnek kell eltelnie két adag bevétele között?

Mit jelent az, hogy "szükség szerint" alkalmazandó?

Vannak-e egyéb utasítások a gyógyszerrel kapcsolatban?

Vannak-e kerülendő ételek, italok, étrend-kiegészítők tevékenységek a gyógyszer szedése alatt?

Kell-e kontrollra járni a gyógyszer szedése alatt?

Milyen mellékhatások léphetnek fel? Mi a teendő, ha ezek megjelennek?

Mikorra várható, hogy a gyógyszer hatni kezd? Honnan fogja tudni, hogy így van?

Hasznos lehet, ha listát készít az Ön által szedett gyógyszerekről, gyógynövény készítményekről, étrend-kiegészítőkről, vitaminokról. Vigye mindig magával, ha bármilyen orvosi rendelésre megy. A lista tartalmazza a gyógyszer nevét, a felíró orvos nevét, milyen problémára és milyen adagolás mellett szedi.

Amit még ne felejtsünk el...

Kövesse az orvos utasításait, olvassa el, és tartsa meg a mellékelt betegtájékoztatót.

Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, még ha jobban is érzi magát.

Csak az Önnek felírt gyógyszereket szedje, soha ne vegye be más gyógyszerét, még akkor sem, ha a betegségük, vagy a tüneteik megegyeznek.

Ismerje meg a gyógyszerek küllemét. Ha több készítményt is szed, fontos, hogy szín, méret, forma vagy bevésés alapján meg tudja különböztetni ezeket.

Ügyeljen rá, hogy a gyermekek ne érhessék el a gyógyszereket. Soha ne előttük vegye be, mert előszeretettel utánozzák a felnőtteket.

Utazás előtt győződjön meg róla, hogy gyógyszerei biztosan kitartanak a távollét teljes idejére. Gondoljon az utazás esetleges kényszerű meghosszabbítására is. Tartsa a gyógyszereket mindig magánál .

Mindig írassa fel időben az újabb adag gyógyszert, ha kifogyóban van. A gyógyszerszedés folyamatosságát nem szabad megszakítani.

A gyógyszereket mindig száraz, hűvös helyen tárolja, a hő és nedvesség árt nekik. Ne tárolja azonban a hűtőben sem, kivéve, ha így szól az utasítás.

Mindennapi gyógyszereink

Vény nélkül kapható gyógyszerek

Egyre több vény nélkül kapható készítményt tartunk otthon; megfázás elleni gyógyszerek, láz- és fájdalomcsillapítók, hashajtók, savkötők. Ezek általában nem erős hatású készítmények, de a gyógyszerszedés lehetséges kockázatai itt is érvényesek. Okozhatnak mellékhatásokat, fennáll a túladagolás és a gyógyszerkölcsönhatások veszélye.

Vény nélküli szerek: a betegtájékoztató

Mindig olvassa el mellékelt betegtájékoztatót, amely a következő fontos információkat tartalmazza:

Hatóanyag és segédanyagok

Milyen betegség kezelésére alkalmazható

Lehetséges mellékhatások és gyógyszerkölcsönhatások

Hogyan kell alkalmazni a gyógyszert

Egyéb figyelmeztetések

Lehetőleg olyan készítményt válasszon, amely csak az Önt érintő probléma kezeléséhez szükséges hatóanyagot tartalmazza. Kérje a patikában a gyógyszerész segítségét. Több - azonos hatóanyagú – készítmény egyidejű alkalmazásakor fennáll a túladagolás veszélye.

Ezek a gyógyszerek csak átmeneti használatra valók, ha a tünetek nem enyhülnek, és állapota nem javul rövid időn belül, forduljon orvoshoz.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához