Országos a gyógyszerhiány: 1500-féle gyógyszer hiányzik a patikákból

#gyógyszerhiány #gyógyszer #vércukorszint #védőoltás
2019.08.16.

Se védőoltás, se vércukorszint csökkentő, se adrenalin injekció, se K-vitamin. Mi az oka annak, hogy mostanában egyre több helyen és egyre több gyógyszer nem kapható a magyar patikákban?

Ön is kapott olyan választ mostanában a patikában, hogy „jelenleg ez a gyógyszer nem kapható”? Itt vagyunk az allergiaszezon közepén és sokan se szemcseppet, se allergia elleni szert sem tudnak venni. De sokan panaszkodnak egyéb, mással nem helyettesíthető gyógyszerek hiányára is. Felkerestünk néhány patikát, hogy kiderüljön, miből van a legnagyobb hiány.

Hiány a gyógyszertárakban

Nem kapható például olyan vércukorszint-csökkentő gyógyszer, aminek nincs helyettesítője, tehát a betegnek egy másik, számára új hatóanyagú gyógyszert kell felíratnia az orvosával, majd következhet az új gyógyszer szedése miatti szigorúbb vércukorszint ellenőrzés.

Nem kapható számos védőoltás. Hiába a népegészségügyi kampány, hogy minél többen vegyék fel a meningitis vagy a kullancsencephalitis elleni védőoltást, ha nincs vakcina a patikákban.

Nemrégiben az újszülöttek és csecsemők – életveszélyes vérzéseket kivédő – K-vitaminja volt hiánycikk, helyettesítő termék nélkül. Pár napja pedig a halálos kimenetellel fenyegető anafilaxiás sokk megelőzésére/kezelésre szolgáló adrenalin injekció hiányáról lehetett olvasni.

És ha nem is életmentő készítményről van szó, akkor is kárát látja a beteg a gyógyszerhiánynak, legalábbis a pénztárcája: mert egy 90 tablettás D-vitamin-készítmény helyett 3 darab 30 tablettásat lehet csak beszerezni, körülbelül 400 forinttal drágábban.

Mindez csak a jéghegy csúcsa: nem egy-két gyógyszer hiánycikk, hanem közel 1400 gyógyszer hiányzik a gyógyszertárakból, ami a teljes gyógyszerkészlet 4 százalékát teszi ki. Hiába tehát az e-recept, hiába a pénz a gyógyszerre, ha nincs az adott gyógyszer.

Szeptembertől kötelező a bárányhimlő elleni védőoltás

Tény, hogy gyógyszer nincs, de állítólag gond sincsen

Mint ahogy azt korábban a pharmaonline.hu megírta, körülbelül 500-féle gyógyszer hiánya általánosnak tekinthető a hazai patikákban. A jelenlegi helyzet kivételes, most a “megszokott” számú hiánycikk gyógyszernek körülbelül a háromszorosa nem kapható. A felelős minisztérium szerint ez nem jelent gondot a betegellátásban.

Marjai Tamás a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HMGYSZ) szakmai igazgatója az ATV Start című műsorában elmondta, hogy pontos statisztika nincs arról, hogy mennyire súlyos a gyógyszerhiány. Sok tényezőtől függ ugyanis, hogy mekkora problémát jelent: például hogy sokan szedik-e az éppen hiányzó gyógyszert, életmentő gyógyszer-e, tudják-e helyettesíteni, vagy esetleg be lehet-e szerezni külföldről – sorolta.

Mi az oka a gyógyszerhiánynak?

 Kevés vigaszt jelent, hogy más országokban, például Lengyelországban is a szokásosnál több gyógyszer hiányzik a patikák polcairól.

A miértek nyomában kutakodva arra bukkanunk, hogy a megszokottnál nagyobb gyógyszerhiány oka az Európa-szerte kötelező jelleggel, a fokozott gyógyszerbiztonság érdekében bevezetett dobozazonosítási rendszer lehet, ami jelentős, akár 10-20%-os termeléskiesést is okozhat.

Forrás: EgészségKalauz