Ezeket látta már?

Paracetamol: tényleg lehet májkárosító hatása?

paracetamol fájdalomcsillapító gyógyszer máj méreg

Valóban májtoxikusak a vény nélkül kapható fájdalom- és lázcsillapító gyógyszerek? A szakgyógyszerész elmondja!

Az interneten keringenek olyan információk, amik szerint a paracetamol erős májkárosító, ezért a használata kerülendő, különösen az idős korúaknál. A hatásosság és a biztonságosság szempontjait figyelembe véve jártunk utána annak, hogy valóban árthat-e, ha paracetamollal kezeljük a fájdalmat, lázat.

1. igazság: minden gyógyszernek van mellékhatása, ez alól a paracetamolos patikaszerek sem kivételek

A gyógyszerek vagy egyéb kémiai ágensek okozta májkárosító hatással, vagyis májtoxicitással mintegy 600 különféle vegyület esetén kell számolni. Közéjük sorolható a paracetamol (=acetaminofén) is. Leszögezendő, hogy előírásszerű paracetamol-alkalmazás esetén igen alacsony a májkárosodás rizikója. A májkárosodás jellemzően akkor lép fel, ha valaki túladagolja a paracetamolt vagy egyéb májkárosító anyagot (pl. alkohol) is fogyaszt mellette.

A májkárosító mellékhatáson kívül más mellékhatások alig-alig írhatók a paracetamol számlájára, így összességében véve egy jól tolerálható, biztonságosan alkalmazható hatóanyagról van szó.

Akik úgy vélik, hogy a paracetamol helyett alkalmazott egyéb fájdalomcsillapítók kockázatoktól mentes választást kínálnak, azok tévednek. Vegyük például az ún. nem szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID-okat) (pl. dexibuprofén, dexketoprofén, diklofenák, ibuprofén, naproxen), amelyek szintén elérhetők vény nélkül! Noha ez utóbbi hatóanyagoknál a májkárosodás nem jön szóba, jelentős arányban előfordulhat gyomor- és bélrendszeri fekélyesedés és vérzés a szedésük következtében. Röviden tehát azt lehet mondani, hogy más fájdalomcsillapító hatóanyagoknál is vannak mellékhatások, de más jellegűek.

2. igazság: a paracetamol mellékhatásai kivédhetők, ha valaki odafigyel arra, hogy mennyi gyógyszert vesz be

A paracetamol igazoltan hatásos láz- és fájdalomcsillapító, ami az előírásszerű adagolás betartása esetén csak kevés mellékhatással rendelkezik. Érvényes a középkorban született, Paracelsus nevéhez köthető megállapítás, miszerint dózis teszi a mérget. Napi 1500 mg paracetamol gyógyít és nem okoz májkárosodást, míg 15000 mg paracetamol egyszerre bevéve már halálos méreg lehet.

Aranyszabályok paracetamol-alkalmazáshoz

Eleve májkárosodott személyeknél, alkoholbetegeknél a paracetamol alkalmazása kerülendő. Amennyiben alkalmazható a paracetamol, akkor a felnőtteknél egyszeri adagként 500-1000 mg paracetamol vehető be, és ennek a bevétele leghamarabb 4 óránként ismételhető meg, ugyanakkor a napi 4000 mg-ot (= 4 grammot) nem szabad túllépni.

 • Tekintve azt, hogy a paracetamol-tabletták általában 500 mg paracetamolt tartalmaznak, ez azt jelenti, hogy naponta maximum 8 tabletta vehető be.
 • Csecsemőknél általában legkorábban 3 hónapos kortól adható a paracetamol.
 • Csecsemőknél és gyermekeknél az adagolást illetően a betegtájékoztatóban leírtak az irányadók.

Ennek ellenére előfordul – szándékos vagy véletlen dozírozási hibákra visszavezethetően – paracetamol okozta májkárosodás, májelégtelenség. Ha valakinél véletlen vagy szándékos módon paracetamol-túladagolás történik, azonnal mentőt kell hívni. A paracetamol-túladagolás esetére létezik antidótum (= ellenszer), ami az acetil-cisztein. Az acetil-cisztein azonnali adagolásával (kórházi körülmények között) általában megelőzhető a súlyos májkárosodás és a súlyos májkárosodással összefüggő elhalálozás.

A paracetamol mérgezés klinikai tünetei:

 • Az első 24 órában tünetmentesség jellemző vagy hasi panaszok alakulhatnak ki pl. hányinger, hányás, rossz közérzet
 •  A máj elhalása (=májnekrózis) 24 óra elteltével fejlődhet ki; ekkor már kóros májenzimszintek tapasztalhatók és a has jobb felső negyedében fájdalom lép fel
 •  Későbbiekben kialakulhat – többek között – májelégtelenség, hipoglikémia, veseműködési zavar, tejsavas acidózis, illetve elhalálozás

3. igazság: a legtöbb paracetamolhoz köthető haláleset szándékos túladagolás következménye

Magyarországon évente pár tucat paracetamol mérgezéses eset fordul elő. A véletlen túladagolás tipikusan időseknél, illetve csecsemő- és kisgyermekkorban fordul elő. Emellett, a paracetamol az öngyilkossági kísérletek során is alkalmazott eszköz,- különösen a fiatalok és a nők körében.

Egyesült Királyság-beli statisztikák alapján az akut májkárosodott betegek mindössze 8 %-a mondta azt, hogy esetükben véletlenszerű volt a paracetamol túladagolás. Az Amerikai Egyesült Államokban pedig a paracetamol-túladagolásos esetek csupán 25-30 %-át tekintik véletlenszerű túldozírozás miatt bekövetkezőnek.

Útravaló

A paracetamol az előírásszerű adagolás betartása mellett felnőttek és gyermekek körében egyaránt hatásos fájdalom- és lázcsillapító hatóanyag. Ezt igazolja az is, hogy a fájdalmak több típusában és számos betegcsoportban – hazai és nemzetközi szakmai szervezetek ajánlásai alapján - a paracetamol az elsőként választandó fájdalom- és lázcsillapító hatóanyag. Potenciálisan toxikus hatások esetleges fellépésével csak a napi maximális dózisok többszörösének (általában legalább háromszorosának) a bevételekor lehet számolni.

Nemzetközi tapasztalatok szerint ilyen mértékű túladagolás leginkább szándékosan következik be. Körültekintő alkalmazással, ésszerű öngyógyszereléssel, a kezelőorvos és a gyógyszerész tanácsainak betartásával a paracetamolnak kiemelt helye van a gyógyszeres terápiában és a házi patikákban egyaránt.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így szedje a fájdalomcsillapítót, és kevesebb mellékhatása lesz

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fájdalomcsillapító

Források:

 • [1] Davern TJ. Clin Liver Dis. 16, 231-245. 2012.
 • [2] Ferner RE et al. BMJ 342:d2218; 2011
 • [3] Hazai E et al. Orvosi Hetilap 142, 345-349. 2001.
 • [4] Prescott LF. Paracetamol (acetaminophen): a critical bibliographic review. 2nd Ed. Taylor
 • &amp; Francis 587-588. 2001.
 • [5] www.ogyei.gov.hu gyógyszerinformációk
 • [6] American Academy of Pediatrics. Committee on Drugs. Pediatrics 108, 1020-1024. 2001.
 • [7] www.pharmazeutische-zeitung.de/index.php?id=40121&amp;no_cache=1&amp;; 2023.dec.2.
 • [8] Daly FFS et al. MJA 188, 296-301. 2008.
 • [9] Dart RC et al. Clin Toxicol. (Phila.) 44, 1-18. 2006.
 • [10] Starship Children’s Health Clinical Guideline; 2014-04-11
 • [11] www.patient.co.uk/doctor/paracetamol-poisoning; 2014-04-11
 • [12] Alander SW et al. Arch Pediatr Adolesc Med. 154, 346-350. 2000.
 • [13] Kjartansdottir I et al. Scand J Gastroenterol. 47, 1344-1352. 2012.
 • [14] Sheen CL et al. QJM 95, 609-619. 2002.
 • [15] Makin AJ et al. Gastroenterology 109, 1907-1916. 1995.
 • [16] Schiodt FV et al. NEJM 337, 1112-1117. 1997.
Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához