Ezeket látta már?

Rákkeltő vegyület van benne: több cukorbetegség elleni gyógyszer is érintett

nitrózamin, rákkeltő, gyógyszer, cukorbetegség, daganatok, nyelőcsőrák, májrák, gyomorrák, veserák

Nitrózaminokat talátak több gyógyszerben: a vegyianyagot olyan rosszindulatú daganatokkal hozzák összefüggésbe, mint a nyelőcsőrák, májrák, gyomorrák, veserák.

A Merck & Co. gyógyszergyártó bejelentése szerint a Januvia és Janumet nevű cukorbetegség elleni gyógyszereik rákkeltő nitrózaminokkal szennyeződtek. A Merck kiderítette az okát, jelentést küldött róla az FDA-nak is, kiegészítve azzal, hogy 2023 végéig meg tudják oldani a problémát - írja a Bloomberg.

A szennyeződés feltehetően a tárolás, illetve a gyártás során keletkezett, így most a Merck javította minőségellenőrzési folyamatait, hogy lecsökkentse a gyógyszerek szennyezettségi szintjét. Az FDA visszajelzéseitől függ, hogy mikor lesznek elérhetők a gyógyszerek.

Már korábban is tudtak róla?

A Bloomberg értesülései szerint az amerikai cég a gyógyszerhiány elkerülése miatt folytathatta eddig is a két készítmény értékesítését.

A Bloomberg által összeállított adatok szerint a Januvia volt a Merck harmadik legkelendőbb gyógyszere 2021-ben 3,3 milliárd dolláros árbevételével, míg a Janumet csaknem 2 milliárd dollár bevételt ért el abban az évben. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek vércukorszintjének szabályozására használt gyógyszerek 2018 óta azok közé tartoznak, amelyekről kiderült, hogy nitrózaminnal szennyezettek. Az érintettek között van egy másik népszerű cukorbetegség elleni gyógyszer, a metformin, valamint bizonyos vérnyomáscsökkentő tabletták és a Pfizer . Inc. dohányzásról leszoktató gyógyszere, a Chantix.

Az FDA augusztusban közölte, hogy a Merck potenciális rákkeltő anyagot talált Januviában és Janumetben a vegyi anyagok ellenőrzéséhez szükséges vizsgálatok során. A hiány elkerülése érdekében az FDA engedélyezte a Merck számára, hogy továbbra is árulja a gyógyszereket, még akkor is, ha azok nitrózamint tartalmaztak, melyek mértéke meghaladja a megengedett szintet - írta meg a Bloomberg.

Mik azok a nitrózaminok?

"A nitrózaminok olyan vegyi anyagok, amelyek élelmiszerekben, kozmetikumokban, vagy akár játékokban is fellelhetők, vagy az ivóvízben is jelen lehetnek" - mondta a Healthline-nak Kelly Johnson-Arbor toxikológus orvos, a National Capital Poison Center igazgatója. "Egyes nitrózaminok rákot okozhatnak, ha az emberek hosszabb ideig nagy mennyiségnek vannak kitéve belőlük."

Emiatt az FDA 2020-ban határértékeket állapított meg a gyógyszerekben lévő nitrózaminokra vonatkozóan.

Azok, akik éveken keresztül rendszeresen nitrozaminnal szennyezett gyógyszereket szednek, fokozottan ki vannak téve a rák és más nem kívánt egészségi állapotok kialakulásának kockázatának, tette hozzá Johnson-Arbor.

Más gyógyszereket is érintettek.

"Az elmúlt években nitrózaminokat találtak számos vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerben, köztük a lozartánban, a metforminban, a ranitidinben és a vareniklinben" - mondta Johnson-Arbor.

A szakértő azonban arra is figyelmeztet, hogy a hírek kapcsán senki ne váltson gyógyszert le hirtelen, önkényesen, mindenképp beszéljen orvosával, gyógyszerészével, mielőtt a megszokottan szedett, receptre felírt gyógyszere szedését abbahagyná.

Miért adnak okot aggodalomra a nitrózaminok?

A Merck Januvia és Janumet nevű gyógyszereiben konkrétan a Nitroso-STG-19 (NTTP) nevű vegyi anyagot találták meg.

"A szerves vegyületek osztályaként a nitrózaminok évtizedek óta jelen vannak a fogyasztói étrendünkben, mivel élelmiszer tartósítószerként és húsok pácolásához is használták őket" - mondta Dr. Adeel Khan hematológus/onkológus, a texasi Dallasban található University of Texas Southwestern Medical Center adjunktusa. "A nitrózaminok egyrészt, megtalálhatók a természetben, másrészt, jelen vannak az ember által előállított gyártási és mezőgazdasági folyamatokban is.

A nitrózaminokkal kapcsolatos rákkeltő kockázat elég aggasztó

A leginkább rákkeltő nitrózaminok némelyike dohánytermékekben fellelhető, és feltételezhetően nagymértékben felelősek a tüdőrákért - tette hozzá Khan.

A kutatók úgy vélik, hogy a nitrózaminok mintegy 75%-a rákkeltő az emlősökre nézve, ha elég nagy mennyiségben és hosszabb ideig van jelen a szervezetben.

A nitrózaminokat olyan rosszindulatú daganatokkal hozták összefüggésbe, mint például a nyelőcsőrák, májrák, gyomorrák, veserák és mások. Az egyik legjobban vizsgált nitrózamin, az N-nitrozodimetilamin (NDMA) a vastagbélrákhoz kapcsolódik.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Zacher: nem finomkodott, a Holdról is látszik a rendszerkritikája

Forrás: Healtline/Bloomberg