Ezeket látta már?

Óriási mennyiségű felesleges antibiotikum recept évente...

2011.11.10. Módosítva: 2015.11.04.

Az amerikai gyerekgyógyászok évente több mint tízmillió felesleges antibiotikum-receptet írnak fel olyan megbetegedésekre, mint az influenza és az asztma, ami hozzájárul a potenciálisan veszélyes antibiotikum-rezisztencia további terjedéséhez - állapították meg tanulmányukban kutatók.

A Pediatrics című orvosi folyóiratban ismertetett tanulmányhoz 65 ezer 18 év alatti járóbeteg 2006 és 2008 közötti adatait elemezték a szakemberek országos reprezentatív mintavétel után.

Óriási mennyiségű felesleges antibiotikum recept évente...

Átlagosan minden ötödik vizitnél írtak fel az orvosok antibiotikumot a rendelőjükbe érkezett pácienseknek, legtöbbször légúti megbetegedésekre.

A légúti fertőzések egy részét baktériumok okozzák, amelyeket antibiotikumokkal lehet kezelni, ám a felírt gyógyszerek mintegy negyedét olyan gyerekek kapták, akiknek az állapota vélhetően vagy bizonyosan nem tette szükségessé antibiotikum alkalmazását, mint a vírusfertőzés okozta influenza, az asztma és az allergia.

Ezeket az eseteket összegezve az derült ki, hogy évente több mint 10 milliószor írnak elő az amerikai gyerekeknek antibiotikumot úgy, hogy abból vélhetően semmi előny nem származik, hátránya viszont lehet később - figyelmeztetett Adam Hersh kutatásvezető, a Salt Lake Cityben működő Utahi Egyetem munkatársa.

A felírt antibiotikumok fele úgynevezett széles spektrumú szer, amely sokféle ártó baktérium ellen hat, eközben azonban a jótékony baktériumok jelentős részét is elpusztítja a szervezetben. A túlzott antibiotikum-használat ráadásul a baktériumok adott szerrel szembeni rezisztenciájához vezethet, így a kórokozók a későbbiekben ellenállóvá válnak a gyógyszeres kezeléssel szemben egy súlyosabb fertőzésnél is.

Forrás: MTI