Ezeket látta már?

Új felismerés: női hormon védhet az agysérüléssel szemben!

2012.01.26. Módosítva: 2015.11.04.

Védőhatást gyakorolhat a progeszteron az agysérültekre? Egy széles körű brit kutatás szerint a progeszteron nemi hormon felhasználható az agysérülések kezelésében. Tony Belli, a Southamptoni Általános Kórház idegsebésze úgy véli, hogy a női nemi hormonként ismert vegyület a duzzanat csökkentése és a mentális felépülés elősegítése révén védőhatást gyakorolhat az agyra.

Öt kórházban végeznek vizsgálatot az új módszerrel kapcsolatban olyan traumás agysérülést szenvedett betegeken, akik autóbaleset, sportbaleset, esés vagy támadás következtében szerezték sérülésüket. A SyNAPSe név alatt indított nemzetközi kísérletben több mint 1 200, tizenhét és hetven év közötti beteg vesz részt, akik véletlenszerű elosztásban vagy ötnapos progeszteron-, vagy placebo infúziót kapnak. Az eredmények két-három év múlva várhatók, és a kutatók azt remélik, hogy a módszernek köszönhetően több ezer súlyos fejsérülést szenvedett beteg felépülését segíthetik elő.

Új felismerés: női hormon védhet az agysérüléssel szemben!

A sebészet és az intenzív ellátás terén elért előrelépések ellenére a traumás agysérülés továbbra is vezető haláloknak számít a 45 éven aluliak körében, és a mozgáskorlátozottság egyik legfőbb okozójának számít. A fejet ért erős ütés következtében kialakuló agyi gyulladás eredményeképpen az agy vérellátása megszakadhat, mivel az agy a szilárd koponyacsonton belül megduzzad. Ez a sejtek pusztulását és maradandó károsodást eredményez. Azok közül, akiknek sikerül eljutniuk a sürgősségi osztályra, 20-50 százalék életét veszti.

A progeszteron módszert a nyolcvanas években készült amerikai kutatások ihlették. Az amerikai orvosok meglepődve vették észre, hogy az agysérülést szenvedett nők jobban felépülnek sérülésükből, mint a férfiak. Bár a progeszteron főként a női menstruációs ciklus szabályozásáról és a terhességben játszott szerepéről ismert, a férfiakban is előfordul, csak kisebb mennyiségben. Férfiakban a hormon az ondósejtek és a tesztoszteron termelésében játszik szerepet, és mindkét nem esetében befolyásolja az alvás és a hangulat szabályozását.

Az amerikai BHR Pharma kutatási és fejlesztési cég kísérletében, melyet európai, amerikai, dél-amerikai, izraeli és ázsiai helyszíneken végeznek, a jamgyökérfélék családjába tartozó növényekből kivont progeszteront alkalmazzák. Ennek előállítása olcsó, ráadásul nem gyakorol feminizáló hatást.

Forrás: Medipress