Ezeket látta már?

Tartásjavító gyógytorna!

Pap Andrea gyógytornász mai ajánlata: tartásjavító tornagyakorlatsor.

A helyes testtartásról legtöbbünknek kisgyermekkori emlékei a szülők által, vagy az iskolában hangoztatott "Húzd ki magad" mondatok voltak... Ez abból állt, hogy a fejet jól hátravetettük a mellkast előre toltuk, a törzset megfeszítettük. Kezdetnek talán nem rossz, de az eredményt biztos nem hozza meg, hisz a helyes test-tartás ennél azért összetettebb dolog.

Napjainkban –meglepő lehet-de a legtöbb ízületi problémát olyan aszimmetriák okozzák amik hanyag tartásból, vagy nem megfelelő izomfeszülésekből jönnek létre. Sok esetben egy derék-, csípő-, térdfájdalomért rosszul berögzült testtartás, aszimmetrikusan működő testfél a felelős. Tehát a helyes tartásunk fontos része kell hogy legyen a szimmetria!

A megfelelő tartás kialakítása, újraépítése heteken át tartó folyamat, amit egyrészt az izmok nyújtása, vagy erősítése által izomegyensúly helyreállításával, másrészt a tudatos korrekcióból, a "jó tartás" megtanulásával teszünk lehetővé.

Szakember segítségével és tükör-kontrollal, rendszereres gyakorlással néhány hét alatt megtanulható, majd ezt követően a mindennapi tevékenységbe is beilleszthető. Nagy a meglepetése a páciensnek, amikor egy hosszú ideje rosszul tartott test végre újra szimmetrikus és jó tartású, emiatt a teherbírás megnövekszik, a fájdalom pedig múlik.

Ennyi is elég lehet!

Az alábbiakban néhány gyakorlat segítséget nyújthat az első lépésekhez a helyes testtartás felé...

A tartás javítására irányuló gyakorlatok:

1. a helyes tartás beállítása: szimmetrikus súlyelosztás, térdek ne feszüljenek hátra, a hasizom, farizom behúzva, vállak le- és hátrahúzott állapotban, fejtető a plafon felé nyújt. (1. ábra)

2. váltott karos nyújtózás a plafon felé (2. ábra)

3. falnak támaszkodva a vállak hátrahúzása - a derék faltól elemelése majd a vállak lazítása, a derék falnak nyomása (3/a-3/b ábra)

4. T-tartás (4. ábra)

5. Térdhajlítás-nyújtás a falnál, hátunkat a falon tartva (5/a-5/b ábra)

Tartásjavító gyógytorna!

Sok sikert a gyakorlatokhoz!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához